Türköne'nin "Cumhurbaşkanına hakaret" davası

- Kapatılan Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne, bir yazısında "Cumhurbaşkanına hakaret" ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada savunma yaptı - Türköne: - "Yazının geneli incelendiğinde, asıl kastın hakaret etmek olmadığı anlaşılacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Türköne'nin "Cumhurbaşkanına hakaret" davası

İSTANBUL (AA) - Kapatılan Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne, bir yazısında "Cumhurbaşkanına hakaret" ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada savunma yaptı.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık Mümtazer Türköne, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşmada, Türköne'yi avukatı Elvan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ise avukatı Hatice Özay temsil etti.

Söz alarak savunmasını yapan Türköne, köşe yazısında hakaret kastının bulunmadığını öne sürdü.

Türköne, "Yazının geneli incelendiğinde, asıl kastın hakaret etmek olmadığı anlaşılacaktır. Köşe yazısında Cumhurbaşkanının iminden ve makamından hiçbir şekilde bahsedilmemiştir. Sadece makamın fiili iktidarı eleştirilmiştir. Köşe yazısında 'Çıldırmış olmalı' ve 'hacir' kelimeleri hakaret olarak algılanmaktadır. Yazıda ülkenin iyi idare edilmediği yönünde eleştiride bulunulmuştur. Bunun dışında yazıda hakaret teşkil edecek herhangi bir ibare mevcut değildir." ifadelerini kullandı.

Savunmasını yazılı olarak mahkemeye sunacağını söyleyen Türköne, bir sonraki duruşmaya SEGBİS'le bağlanarak katılmayı talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay da şikayetlerinin devam ettiğini ve suça ilişkin köşe yazısının hakaret kastıyla kaleme alındığını ifade ederek, Türköne'nin cezalandırılmasını talep etti.

Hakim, sanık Türköne'nin savunmasını tamamlaması için duruşmayı 28 Şubat'a erteledi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, kapatılan Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne hakkında, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede, Türköne'nin 27 Ekim 2015'te Zaman gazetesindeki "Koza-İpek'e kayyum: Diktatör Çıldırmış olmalı" başlıklı köşe yazısında, "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçunu işlediği belirtildi.

Yorumlar