"Türkiye'yi yol geçen hanına çevirmelerine izin vermeyiz"

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Türkiye'yi yol geçen hanına çevirmelerine izin vermeyiz. Her türlü kaçakçılık noktasında azami gayret göstermeliyiz" - "Hedefimiz, Türkiye'nin, 'ticaretin daha kolay ve daha güvenli yapıldığı ülke' olmasını sağlamaktır"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'yi yol geçen hanına çevirmelerine izin vermeyiz"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, son aylarda uyuşturucu yakalamalarına ilişkin rakamların bu alandaki başarılı çalışmaların göstergesi olduğunu belirterek, "Türkiye'yi yol geçen hanına çevirmelerine izin vermeyiz. Her türlü kaçakçılık noktasında azami gayret göstermeliyiz." dedi.

Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "4. Gümrük Müdürleri̇ Toplantısı"nda konuştu.

Türkiye'nin 2002 yılından bu yana güçlü ihracat artışıyla dış ticaretini geliştirmeyi başardığının altını çizen Tüfenkci, "Ticaret işlemlerinde rekabetçiliğini artıran bir ülke konumuna geldiğimizi görüyoruz. 2002'de dünya ticaret hacminden binde 67 pay alan ülkemiz, bugün yüzde 1,15'lik pay alan bir konuma ulaşmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Türkiye'nin geçen yıl küresel ticaretin kolaylaştırılması endeksinde 136 ülke arasında 59. sırada yer aldığına işaret ederek, en iyi performansın sınır yönetimi, sınır idaresinin etkinliği ve şeffaflığı alanlarında sergilendiğini söyledi.

İhracat işlemlerinin tamamlanması için gereken süre sıralamasında Türkiye'nin 38. sırada yer aldığına dikkati çeken Tüfenkci, "Sınır yönetimindeki yükseliş bizleri memnun etse de daha sıkı çalışarak ilerlememizi hızlandırmalıyız. İşlem sürelerinin azaltılmasının ticaret hacmi üzerinde önemli bir etkisi olacaktır." diye konuştu.

- "İnisiyatif alın, çözüm odaklı çalışın"

Son aylarda yakalanan uyuşturucu rakamlarının bu alandaki başarılı çalışmaların göstergesi olduğunu vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi yol geçen hanına çevirmelerine izin vermeyiz. Uyuşturucu ve insan kaçakçılığının yanı sıra her türlü kaçakçılık noktasında azami gayret göstermeli ve gümrük kapılarının güvenliğini sağlamalıyız. Hedefimiz, Türkiye'nin, ticaretin daha kolay ve daha güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamaktır. Halkımıza kurallar dayatmak yerine, halka hizmet yolunda hayatı kolaylaştırıcı adımlar atmayı esas almamız gerekir. Reform ve icraatlarımız, insan odaklı bir anlayışla, yatırım, istihdam ve üretimi önceleyen, refahın daha adil paylaşımını öngören bir Türkiye hedefine hizmet edecektir."

Tüfenkci, gümrük müdürlerinin işlemler ve hizmetlerde gerektiğinde inisiyati̇f almaları ve çözüm odaklı davranmaları gerektiğini belirterek, "15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen ekonominin çarklarının hızla dönmeye devam ettiğini ve 16 Nisan sonrasında yakaladığımız istikrarla hızlı şekilde büyüme hedeflerine ulaşacağımızı görüyoruz. Sizler bizim sahadaki yansımamız ve ülkemizin dış ticaret politikasının uygulayıcısı konumundasınız. Siz iyi niyetli ve çözüm odaklı olduğunuz sürece biz de arkanızda duracağız." dedi.

Yorumlar