Türkiye'nin Senegal'de tamamladığı havalimanında isim krizi

- Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Türk firmalar tarafından tamamlanarak yıl sonunda açılışı yapılacak Dakar'daki yeni havalimanına ana muhalefet lideri ve eski Cumhurbaşkanı Wade'nin isminin verilmesini önerdi - Wade ise teklifi kabul etmeyerek havalimanına, planlandığı gibi Fransız Temsilciler Meclisinin ilk siyahi üyesi Blaise Diagne'nin isminin verilmesinin daha uygun olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Senegal'de tamamladığı havalimanında isim krizi

DAKAR (AA) - Senegal'de, Türki firmaları tarafından yapımı tamamlanan havalimanına ana muhalefet lideri ve eski Cumhurbaşkanı Abdulaye Wade'nin isminin verilmesi teklif edildi.

Ulusal basına göre, Cumhurbaşkanı Macky Sall, Wade'ye, başkent Dakar'da Türk firmalarının 8 ayda inşasını tamamladığı ve yıl sonu açılması beklenen yeni havalimanına isminin verilmesini önerdi.

Sall, 91 yaşındaki Wade'yi ikna etmek için eski Dışişleri Bakanı Madicke Niang'ı görevlendirdi.

Wade, Niang ile yaptığı görüşmede, teklife şu an için sıcak bakmadığını ileterek havalimanına daha önceden kararlaştırıldığı gibi Fransız Temsilciler Meclisinin ilk siyahi üyesi ve Dakar'ın eski Belediye Başkanı Blaise Diagne'nin isminin verilmesinin uygun olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Sall'ın, muhalefet ile arasında barış köprüsünün kurulmasına vesile olacağını düşündüğü için Wade'nin isminin havalimanına verilmesi konusunda ısrarcı olduğu belirtildi.

Senegal’i üçüncü cumhurbaşkanı olarak 2000-2012 yılları arasında yöneten Wade şu an Senegal Demokrat Partisi (SDP) genel başkanlığı görevini yürütüyor.

Başkent Dakar'da 2008 yılından bu yana bitirilemeyen yeni havalimanı projesini Türk firmalar Eylül 2016'da devralarak 8 ayda teslime hazır hale getirmişti.

Şimdilik 3 milyon yolcu kapasiteli olacak havalimanı, ilerleyen yıllarda kapasitesi arttırılabilecek şeklinde tasarlanmıştı.

Aralık ayında açılması beklenen havalimanında 9 biniş kapısı, 2'si havayolu firmalarına ait olmak üzere 4 VIP bekleme salonu ve Duty Free alanları bulunuyor.


Yorumlar