"Türkiye'nin ne kadar önemli rol oynadığını anlamamız gerekiyor"

- AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Avramopoulos: - "Avrupa ve Türkiye her alanda işbirliklerine devam etmeliler. Bunun hem Avrupa'ya hem de Türkiye'ye faydası var" - "Bu noktada, Türkiye'nin ne kadar önemli rol oynadığını anlamamız gerekiyor. Göç politikasını belirlemek noktasında iç siyaset baz alınmıyor" - "Avrupa sığınmacı akımına hazırlıksız yakalandı. Biz bu işi nasıl ele alacağımızı bilmiyorduk. Biz birçok şeyi yolda öğrendik" - Malta İçişleri ve Milli Güvenlik Bakanı Abela: - "Üye ülkeler ayrıca Türkiye'den sığınmacıların yeniden yerleştirmesine ilişkin süreçleri hızlandırmalı" - "İki yıl önce 160 bin kişilik yeniden yerleştirme konusunda uzlaştık. Yaklaşık iki yıl sonra şu an yaklaşık 14 bindeyiz"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'nin ne kadar önemli rol oynadığını anlamamız gerekiyor"

MİDİLLİ (AA) - AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki göçmen mutabakatına ilişkin, "Bu noktada, Türkiye'nin ne kadar önemli rol oynadığını anlamamız gerekiyor." dedi.

Avramopoulos, AB dönem başkanı Malta'nın İçişleri ve Milli Güvenlik Bakanı Carmelo Abela ve Yunanistan Göç Politikaları Bakanı Yannis Mouzalas, Midilli Adası'ndaki Moria göçmen kampını ziyaretlerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği'nin insani meselelere üst düzey önem verdiğini ifade eden Avromopoulos, "Türkiye dahil herhangi bir ülkede yaşananlar, hiçbir şekilde AB'nin bakış açısını etkilememeli. Avrupa ve Türkiye her alanda işbirliklerine devam etmeliler. Bunun hem Avrupa'ya hem de Türkiye'ye faydası var." şeklide konuştu.

Avramopoulos, Türkiye'de 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığının altını çizerek, "3 milyar avroluk AB desteği Türkiye'ye verilmiyor. Suriye'den gelen sığınmacılar sağlık hizmetlerinden faydalansın, eğitim alsınlar, yemek ihtiyaçları karşılansın ve insani şekilde yaşasınlar diye ayrılıyor. Bu noktada, Türkiye'nin ne kadar önemli rol oynadığını anlamamız gerekiyor. Göç politikasını belirlemek noktasında iç siyaset baz alınmıyor. Gelecekte asıl göç politikasını etkileyecek olan husus Türkiye ve AB'nin demokrasilerini üzerine kurduğu değerler. Bu husus, son dönemde yaşanan olumsuzlukları dışarıda bırakıyor." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'a aktarılan yardımlara rağmen sığınmacılar için insani şartlar oluşturulmasında neden geç kalındığı sorusuna ise Avramopoulos, "Avrupa sığınmacı akımına hazırlıksız yakalandı. Biz bu işi nasıl ele alacağımızı bilmiyorduk. Biz birçok şeyi yolda öğrendik. Evet, zaman aldı. Ama geçtiğimiz yıllarda olduğumuz noktada değiliz artık. Şu an her şey işliyor." cevabını verdi.

- "Türkiye'den yeniden yerleştirmeler hızlandırılmalı"

Malta İçişleri Bakanı Abela ise, AB üyesi ülkelere sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi konusunda çağrıda bulunarak, "İki yıl önce 160 bin kişilik yeniden yerleştirme konusunda uzlaştık. Yaklaşık iki yıl sonra şu an yaklaşık 14 bindeyiz. Üye ülkeler sözlerini tutmalı ve Yunanistan'dan ve İtalya'dan göçmenleri ülkelerine yerleştirmeli. Yeniden yerleştirme sürecini hızlandırmalıyız." dedi.

Türkiye-AB göçmen mutabakatının ilk yıl dönümüne yaklaşıldığını anımsatan Abela, "Geçen yıl boyunca gelişmeler kaydedildiğini görüyoruz. Bu yüzden Türkiye ve AB arasındaki mutabakatın devam ettiğini görmemiz önemli. Çünkü, bu mutabakat göçün yönetimini, özellikle Yunanistan için, kolaylaştıracak." değerlendirmesinde bulundu.

Abela, göç meselesine ilişkin ortak yaklaşım mesajı vererek, "Bu yüzden son iki yıldır yükü göğüslenen Yunanistan ve İtalya'dan coğrafi olarak ne kadar uzak olursa olsun, diğer üye ülkeler bu konuda tüm dikkatlerini ve desteklerini vermeliler. Yunanistan'ın çok büyük bir iş gerçekleştirdiğini kabul etmemiz gerekir. Üye ülkeler ayrıca Türkiye'den sığınmacıların yeniden yerleştirmesine ilişkin süreçleri hızlandırmalı." diye konuştu.


Yorumlar