Türkiye'nin NATO'da veto hakkı var mı?

Türkiye'nin NATO'da veto hakkı var mı sorusu İsveç ve Finlandiya'nın Rusya korkusundan NATO'ya üye olma isteklerinden sonra gündeme gelen sorular oldu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin NATO'da veto hakkı var mı?

Türkiye'nin NATO'da veto hakkı var mı? Türkiye'nin istemediği bir ülke NATO'ya üye olabilir mi? Bu ve buna benzer birçok soru bu aralar gündemin ana maddeleri arasında yer alıyor. 

Rusya'nın batı sınırlarında NATO'yu istememesi, eski SSCB ülkeleri arasında yer alan ancak şu anda bağımsız olan ülkelerin NATO'ya üye olmak istemeleri gerilimi tırmandırıyor. Son olarak Ukrayna'nın ardından İsveç ve Finlandiya da NATO'ya girmek istediğini açıklayarak Rusya'yı kızdıran hamlelerde bulundu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya gireceği yönündeki açıklamalardan sonra gözler, bu iki ülkenin hem yaptırım uyguladığı hem de terör örgütü PKK üyelerine kucak açtığı gerçeği bir kez daha gündeme geldi. Türkiye, bu durumdaki iki ülkenin NATO'ya girmesine "evet" demeyeceğini açıkladı. Peki, Türkiye'nin NATO'da "hayır" demesi veto anlamına mı geliyor, "veto" ederse bu iki ülke üye olamaz mı? İşte detaylar: 

Rusya tehdidine karşı NATO'ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya, Türkiye aleyhinde terör faaliyetlerinin merkezi olmanın cezasını sonunda çekmeye başladılar. İki ülke de NATO'ya üye olmak için başvuruda bulunuyor; ancak ikisi de Türkiye'ye karşı terör örgütlerini desteklemenin bedelini şimdi ödeyecek. 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin, dün ülkelerinin gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiğini söyledi. Dünyada yankı uyandıran açıklamada, "NATO üyeliği Finlandiya'nın güvenliğini ve tüm savunma ittifakını güçlendirecektir. Finlandiya, gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalıdır. Bu kararın alınması için gereken ulusal adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz" denildi.

Bu gelişmenin ardından NATO'ya ilişkin bir açıklama da İsveç'ten geldi. İsveç Meclisi'nden yapılan açıklamada "İsveç'in NATO üyeliği Kuzey Avrupa'da çatışma riskini azaltacaktır" denildi.

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde de bu konu vardı. Finlandiya ve İsveç'in NATO adımına olumsuz yaklaştıklarını belirten Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Daha önce Yunanistan'la ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptı bizden önceki yönetimler. Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKP-C'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumda. Hatta parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu konuda bizim olumlu bakmamız mümkün değil." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN EN SON AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz." dedi.

Türkiye'nin "evet" dememesi halinde hiçbir ülke NATO'ya üye olamıyor. 


 

Yorumlar