Türkiye'nin ilk süper bilgisayarı geliyor

Dünyanın gelişmiş ülkeleri tarafından inşa edilen "süper bilgisayar" konusunda Türkiye de adım attı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin ilk süper bilgisayarı geliyor

Türkiye'nin gelişmiş teknoloji alanındaki son hamlesi, kendi süper bilgisayarını geliştirme sürecinde önemli bir aşamaya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK ve Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı (TRUBA) tarafından geliştirilen bu süper bilgisayarın, 2024'ün başlarında hizmete girmesi bekleniyor. Bu gelişme, Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş bilgisayarlarının yer aldığı "Top500" listesine taşıyacak.

TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE ÖZELLİKLER

Bu süper bilgisayarın özellikleri, 500'den fazla sunucu ve 56 bin çekirdek içermesi şeklinde açıklandı. Bilgisayarın, çeşitli hesaplamaları kusursuz bir şekilde yapabilme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Örneğin, bir jet uçağının çevresindeki hava direncinin hesaplamaları bu süper bilgisayar yardımıyla gerçekleştirilebilecek. Bu gelişme, Türkiye'nin Endüstri 4.0'a geçiş sürecinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, bu teknoloji binlerce araştırmacı ve firmanın da yararlanabileceği bir platform sunuyor.

ULUSLARARASI ALANDAKİ DİĞER GELİŞMELER

Bu teknolojik atılım, uluslararası arenada da benzer girişimlerle paralellik gösteriyor. Örneğin, Birleşik Krallık, yapay zekalı süper bilgisayar Isambard-AI için 273 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Isambard-AI'nin, en güçlü bilgisayarlardan 10 kat daha hızlı olması bekleniyor ve 2024 yazında faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Argonne Ulusal Laboratuvarı'nda inşa edilen Aurora süper bilgisayarı da yapay zeka ve bilimsel hesaplamalarda kullanılacak.

Aurora'nın maliyeti 500 milyon ABD doları olarak tahmin ediliyor ve 600 ton ağırlığında olup 60 bin grafik işlem birimini çalıştıracak. Ancak, projenin 2024’e kadar yüzde 100 çalışması beklenmiyor.

Yorumlar