Türkiye'nin ikinci uzay yolculuğu başladı

Atasever'in de içinde bulunduğu, "VSS Unity" yörünge altı aracını taşıyan uçak, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesisinden havalandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin ikinci uzay yolculuğu başladı

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde bulunduğu, "VSS Unity" yörünge altı aracını taşıyan uçak, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesisinden havalandı. Atasever, 1 saat 10 dakika sürmesi beklenen uçuşta 3 deney gerçekleştirecek. Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde yer aldığı "VSS Unity" yörünge altı aracını taşıyan uçak, New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalandı. Yörünge altı aracı, seferin ardından Dünya'ya geri döndü.

YÖRÜNGE ALTI ARACI DÜNYA'YA GERİ DÖNDÜ

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in bulunduğu yörünge altı aracı, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesisinden havalandı. Atasever, araştırmacı astronot olarak yer aldığı 6 kişilik Galactic 07 ekibinde ABD'den iki, İtalya'dan da bir özel astronotun yanı sıra iki pilotla birlikte uçtu. Atasever, 1 saat 10 dakika süren uçuş sırasında üç bilimsel deney gerçekleştirdi.

TUVA CİHANGİR ATASEVER HANGİ DENEYLERİ YAPACAK?

Bilimsel bir misyon üstlenen Atasever, üzerindeki astronot tulumuna, üç deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel düzenlemeler yapıldı. BEACON isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, kafasına takacağı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun tüm fazlarında taşıdı. Bu cihaz sayesinde beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamikleri incelendi.

Psikolojik değişim ve dönüşümlerin de analiz edileceği bu deneyde, dünyayı uzaktan görmenin etkileri araştırıldı. IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyi ile uçuş sırasında maruz kalınan radyasyon miktarı ölçüldü. Bu deney, ileride uzay istasyonlarına gidecek astronotların anlık olarak ne kadar radyasyona maruz kalacağı konusunda bilgi verecek.

UZAYDA İNSÜLİN KALEMİ TESTİ İLK KEZ YAPILACAK

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space tarafından ortak yürütülen Uzayda İnsülin Kalemi Testi, iki farklı insülin kaleminin uzayda doz aktarım verimliliğini test etmek amacıyla gerçekleştirildi. Özel bir kutu içine yerleştirilen insülin kalemleri, uzay ortamında ilk kez denendi. Bu test, ileride Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanacak tedavi yöntemlerinin etkinliğini ölçmeye yönelik ilk adım oldu.

YÖRÜNGE ALTI UÇUŞTA VEZİKÜL ANALİZİ

Vezikül Analizi kapsamında, Atasever'den uçuş öncesi ve sonrasında toplanan biyolojik örneklerdeki hücre dışı veziküller, mikro akışkan çip kullanılarak izole edildi. Bu analiz, gelecekte astronotların uzaya çıkmadan önce uygulanabilecek uyumlandırma terapilerinin geliştirilme potansiyelini araştırmayı hedefledi.

İLK ASTRONOTUN DENEYLERİ DE TEKRARLANDI

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de Atasever'in gerçekleştirdiği Yörünge Altı Araştırma Görevi'nde tekrarlandı. Bu deneyler, uzayda yaşanacak fizyolojik değişimlerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağladı.

Atasever, uzay yolculuğunu başarıyla tamamlayarak, Türkiye'nin uzay araştırmalarında önemli bir adım daha atılmasına öncülük etti. Bu başarı, Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki kararlılığını ve bilimsel katkılarını artırma hedefini pekiştirdi.

Yorumlar