Türkiye'den İslam ülkelerinde Filistin diplomasisi: Gerekirse ortak güç kuralım

Türkiye, İsrail zulmüne karşı somut ve yaptırım gücü olan girişimlerde bulunmak istiyor. Bu amaçla İslam ülkelerinden adım atılması için taleplerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Filistin konusunda görüşme gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den İslam ülkelerinde Filistin diplomasisi

Türkiye, İsrail'in saldırılarına karşı Filistin'e destek olmak için Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere, ilgili tüm uluslararası kurumları harekete geçirmek üzere girişimlerini sürdürürken Cumhurbaşkanı Erdoğan da şimdiye kadar Filistin'den Rusya'ya, Katar'dan Pakistan'a, Kuveyt'ten Cezayir'e 20'ye yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan görüşmelerde, İsrail'in saldırılarını "terör" olarak nitelendirerek Filistinli Müslümanlara yaşatılan zulmü en sert şekilde kınadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani telefonda Gazze’ye yapılan saldırıları görüştü. Erdoğan görüşmede uluslararası camianın da İsrail’e pervasız saldırıları karşısında güçlü ve caydırıcı bir ders vermesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsrail’in Filistin’deki saldırıları ve Türkiye-İran ilişkileri ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği saldırılara ve zulme karşı, Türkiye olarak tepkilerini en sert şekilde ortaya koyduklarını ve buna devam ettiklerini belirtti.

Uluslararası camianın da İsrail’e bu pervasız saldırıları karşısında güçlü ve caydırıcı bir ders vermesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, İslam dünyasının bu kapsamda söylem ve eylem birliği içerisinde bulunmasının zaruri olduğunu ifade etti.

KATAR: TÜRKİYE NE DERSE HAZIRIZ

Katar Şura Meclisi Başkanı El Mahmud, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Türk halkının Filistin konusundaki tutumunu takdirle karşıladıklarını belirterek, "Sizi ve önerilerinizi destekliyorum. Şunu söylemek istiyorum: Sizinle varım, Türkiye ile varım, Türkiye ne derse aynı şekilde hareket etmeye de hazırız" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Katar Şura Meclisi Başkanı Ahmad Bin Abdullah Bin Zaid El Mahmud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye’nin Filistin konusundaki çabalarına değinen El Mahmud, ‘Türkiye ne derse hazırız’ mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk halkının tutumunu takdire karşıladıklarını ve bundan memnuniyet duyduklarını anlatan El Mahmud, kendi tutumlarının da aynı doğrultuda olduğunu ve ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. "İsrail aslında bir terör devleti" ifadesini kullanan El Mahmud, şunları söyledi:

"Bizim için önemli olan, özellikle bu dönemde beraber, birlikte hareket etmektir. Mazlum Filistin halkının seslerine kulak vermektir. Onların bize vermiş olduğu mesajı dinleyip gerekeni yapmaktır. İnşallah bunu da gerçekleştiririz. Dünya İsrail'in gerçek yüzünü, zalim yüzünü görmeye başladı. Dolayısıyla bazı başkentler bunu görmekte ve tutumunda da değişiklik meydana gelmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Arap parlamentoları olarak bir görüşme yaptık. Bütün önerilerin hepsini destekledim. Şimdi de destekliyorum. Sizi ve önerilerinizi de destekliyorum. Şunu söylemek istiyorum: Sizinle varım, Türkiye ile varım, Türkiye ne derse aynı şekilde hareket etmeye de hazırız."

"BİLDİRİ YETMEZ ORTAK GÜÇ KURALIM"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Filistin için olağanüstü toplandı. Online toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ümmetin İİT’den liderlik beklediğini söyledi. Çavuşoğlu, “Sadece bildiriler ve açıklamalar değil, daha fazlasını yapmalıyız. Filistinli sivilleri korumak için uluslararası koruma mekanizmasının kurulması yönünde çaba sarf etmeliyiz” diye konuştu.

Normalleşme çabalarının İsrail’i güçlendirdiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Tutumumuz net olmalı ve insanlık ile adalete sahip çıkarak tarihin doğru tarafında yer almalıyız” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çevrim içi düzenlenen açık katılımlı toplantıda Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de yaşanan vahşetin tek sorumlusunun İsrail olduğunu vurguladı. Mescid-i Aksa’da ibadet kısıtlamaları ve insanların zorla evlerinden edilmelerinin mevcut duruma yol açtığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu eğilim geri çevrilmezse, iki devletli çözüm fiziksel olarak imkansız hale gelir” dedi.

Çavuşoğlu, İsrail teröriylü ilgili, “Sadece bildiriler ve açıklamalar değil, daha fazlasını yapmalıyız. Uluslararası toplum, Filistinli sivilleri korumakla yükümlü ve bu bağlamda İİT’nin de sorumluluğu büyük. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2018 kararı uyarınca Filistinli sivilleri korumak için uluslararası koruma mekanizmasının kurulması yönünde çaba sarfetmeliyiz. Bu mekanizma gönüllü ülkelerin maddi ve askeri katkılarıyla kurulabilir” diye konuştu.

Filistin meselesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir kez daha başarısız olduğunu, ABD’nin karşı çıkması nedeniyle bir basın açıklaması dahi kabul edemediklerini anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “İsrail’in savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutulması gerek. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesinin özel rolü bulunuyor. Filistin’de birlik ve kararlılığımızı gösterme vakti. Ümmet bizden liderlik bekliyor. Türkiye gereken her adımı atmaya hazır.”

Yorumlar