Türkiye'den İdlib'e yardım seferberliği

Türkiye, Esed rejiminin saldırılarına maruz kalan İdliblilere yardım elini uzatıyor. Bir yandan Soçi ve Astana mutabakatları çerçevesinde bölgedeki sivilleri koruyan Türkiye, diğer yandan ise bölgeye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den İdlib'e yardım seferberliği

Esed rejimi ve Rusya'nın düzenlediği saldırıların ardından Aralık 2019'da İdlib'e yardım kampanyası düzenleyen AFAD, Türk Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı, Beşir, Deniz Feneri, İHH ve Sadakataşı dernekleri bölgeye yardımları ulaştırmaya devam ederken AFAD, Esed ve Rus zulmünden kaçanlara briket evler yapıyor. Öte yandan Amasya Müftülüğü de "Bir Çuval Un da Benden Olsun" kampanyası başlatarak 9 tır gıda yardımı topladı.

İdlib'deki sivillere yönelik Aralık 2019'dan bu yana devam eden yardımlarda toplamda 31 bin 172 gıda kolisi, 4 milyon 989 bin 836 gıda dışı diğer malzeme, 183 bin 263 barınma malzemesi, 419 bin 982 hijyen malzemesi, 673 bin 331 ısınma malzemesi, 12 bin 273 hijyen kolisi, 931 bin 206 (kg/lt) muhtelif gıda, 133 bin 308 muhtelif gıda, 1 milyon 89 bin 985 giyim/ayakkabı, 6 bin 515 çadır, 56 bin 483 biriket taş, 3 milyon 561 bin 464 kilo un, 3 milyon 832 bin 200 ekmek ve 59 bin 430 sıcak yemek dağıtımı yapıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İdlib'in kuzeyinde yapılması planlanan toplam 7 bin 397 briket evden 616'sının tamamlandığını ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) taahhüdüyle 12 bin 603 briket ev daha inşa edilerek, toplamda briket ev sayısının 20 bine çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun öncülüğünde ve AFAD koordinasyonunda bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının başlattıkları "Bir Aradayız, İdlib'in Yanındayız" kampanyası kapsamında toplanan yardımlar, İdlib'de ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya devam ediyor. İdlib merkezinde ve kırsalında savaş öncesinde 1,5 milyon kişi yaşamaktayken, savaş süresince bölgenin yoğun göç alması sebebiyle İdlib'in nüfusu 3,7 milyona yaklaştı. İdlib çevresinde "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilanından sonra yapılan saldırılarda yaklaşık 360 bin aile (1,8 milyon kişi) yerinden edildi. İdlib merkez, İdlib kuzeyi, Atme kamplar bölgesine ve sınıra yakın noktalarına yönelik göç hareketleri sonucunda, 1 Aralık 2019'dan bugüne kadar yaklaşık 930 bin kişi Türkiye sınırına yakın yerlere göç etti. Göç edenlerin yüzde 80'i kadın ve çocuklardan oluşurken, bölgedeki kış koşulları ve yoğun yağış da yaşam şartlarını olumsuz yönde etkiliyor.

SİVİLLER İÇİN BRİKET EVLER

İdlib'den zorla göç ettirilenlerin daha iyi şartlarda barınabilmesi için AFAD ve 13 Ocak'ta başlatılan "Bir Aradayız İdlib'in Yanındayız" kampanyasına katılan 8 STK çalışmalarına devam ediyor. Kampların çevresindeki mevkilerde, briket evlerin yapıldığı alanlarda altyapı ve zemin çalışmalarını AFAD gerçekleştiriyor. Yapım sürecinde evlerin inşa edildiği sivil kamp ve barınma alanı yakınlarına yapılan saldırılar nedeniyle yavaş ilerleme görülürken, AFAD koordinasyonunda devam eden söz konusu kampanya ile İdlib'in kuzeyinde planlanan ve 502'si AFAD'ın olmak üzere, toplamda 7 bin 397 briket evden 616'sının yapımı tamamlandı. Kampanyaya katılarak evleri yaptıran 8 STK arasında Türk Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı, Beşir Derneği, Deniz Feneri Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı, Hayrat İnsani Yardım Derneği, Hüdayi Vakfı ve Sadakataşı Derneği yer alıyor. Göç ettirilen kişi sayısının artmasından dolayı STK'lerin taahhüdüyle 12 bin 603 ev daha inşa edilerek, briket ev sayısının 20 bine çıkarılması hedefleniyor.

AMASYA'DA 9 TIR GIDA YARDIMI

Amasya Müftülüğü öncülüğünde başlatılan "Bir Çuval Un da Benden Olsun" kampanyası kapsamında toplanan yardımlar, Suriye'nin İdlib bölgesine gönderildi. Kampanya kapsamında toplanan 6 tır un, 2 tır gıda ve 1 tır battaniye ile giyecek eşyasının gönderilmesi dolayısıyla Devlet Su İşleri 73. Şube Müdürlüğü bahçesinde tören düzenlendi. Amasya Valisi Osman Varol, burada yaptığı konuşmada, Türk milletinin her zaman ihtiyaç sahiplerine kucak açtığını söyledi.

Türkiye'nin sınır komşularında yıllardır istikrarsızlık bulunduğuna işaret eden Varol, "Oradaki kardeşlerimizin yaşadığı çok derin sıkıntılar var. Kendi hallerine bırakılsalar dünyanın en refah içinde yaşayan en zengin toplumları olabilecekken, bizim gönderdiğimiz yardımlara ihtiyaç duyacak hale getirilmiş kardeşlerimiz. Biz var olduğumuz günden beri komşularımıza kucak açabilmiş, önümüzdeki bir lokma ekmeği paylaşmasını bilmiş bir milletiz. Bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum." dedi. 

İl Müftüsü Abdulkadir Keşvelioğlu da merhametin sadece acıma duygusuyla değil, acıyı gidererek şekilde yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Peygamber efendimizin, 'Doğuda ayağına diken batan bir Müslümanın acısını batıdaki Müslüman duymadıkça kamil bir mümin olamaz' sözlerini şiar edinerek hemen sınırımızın ötesindeki kardeşlerimiz için yardım kampanyasını düzenledik. Yardıma destek veren bütün hayırseverlere teşekkür ediyorum. Allah yardımlarını kabul etsin." ifadesini kullandı.  Törenin ardından tırlar, dualarla bölgeye doğru yola çıktı. 

 KAYSERİ'DEN 37 TIR İNSANİ YARDIM

Kayseri'den Suriye'nin İdlib kenti kırsalındaki ihtiyaç sahipleri için 37 tır yardım malzemesi gönderildi.  Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından "Yolun İyilik Olsun" sloganıyla düzenlenen kampanya kapsamında, hayırseverlerin katkılarıyla toplanan yardım malzemelerini taşıyan tırların uğurlanması amacıyla Hunat Mahallesi'ndeki otoparkta tören düzenlendi.

İl Müftüsü Şahin Güven, burada yaptığı konuşmada, 6 tır un, 10 tır inşaat malzemesi, 17 tır kumaş, 2 tır kıyafet, bir tır mutfak malzemesi, bir tır barınma ve gıda malzemelerinden oluşmak üzere 1 milyon 939 bin 183 lira tutarındaki toplam 37 tır yardım malzemesini ihtiyaç sahiplerine göndereceklerini söyledi.

Özellikle bölgede kalıcı konutların oluşması için gayret gösterdiklerini vurgulayan Güven, şunları kaydetti: "Bu manada şu anda gönderdiğimiz briketlerimiz orada 45 evin yapımını gerçekleştirecek. Şu anda bizler burada kabanlarımızla duruyoruz. Bölgede biliyorsunuz, daha geçen hafta 4-5 yaşındaki bir evladımız, soğuktan gözleri açık şekilde hakkın rahmetine kavuştu. Hepimizin yüreği sızladı. Çünkü, oradaki evlatlarımız bizim evlatlarımız. Bundan dolayı orada çekilen sıkıntılara yardımcı olmak durumundayız." Yapılan duanın ardından yardım malzemelerini taşıyan tırlar yola çıkarıldı.

 

Yorumlar