Türkiye'den Google'a 482 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu tarafından Google'a otel sorguları bakımından tedbir önerilerini yerine getirmediği için 482 milyon lira para cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Google'a 482 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, internet arama motoru Google'a otel sorguları bakımından tedbir önerilerini yerine getirmediği süre için toplam 482 milyon lira para cezası verdi. Kuruldan yapılan açıklamada, Google'ın kendisine rakip yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine göre avantaj yarattığı belirtildi. Bu durumun, rekabet şartlarını olumsuz etkilediği ifade edildi.

Çözüm için önerilen yeni tasarımların da 3 ay boyunca takip edildiği ancak uygulanmadığı kaydedildi. Rekabet Kurulu, Google'ın bu tedbirleri yerine getirmemesinin ciddi bir ihlal olduğunu vurguladı. Yapılan incelemelerde, Google'ın kendi hizmetlerini öne çıkararak rakiplerini dezavantajlı hale getirdiği belirlendi. Bu nedenle verilen cezanın, rekabetin korunması adına önemli bir adım olduğu belirtildi.

GÜNLÜK CEZA DUYURUSU

Mayıs ayında, Google'ın yerine getirmediği bazı yükümlülüklerini tamamlayana kadar günlük gelirlerin on binde 5'i oranında para cezası uygulanacağı duyurulmuştu. Ancak, bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi ve yeni bir çözüm önerisinin de sunulmaması nedeniyle, toplamda 482 milyon liralık yeni bir para cezası uygulandı.

GOOGLE'IN REKABET İHLALİ

Rekabet Kurulu'nun açıklamasına göre, Google'ın yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetleriyle ilgili tedbirleri uygulamaması, rekabetin ihlaline neden oldu. Bu ihlalin, piyasa koşullarını bozduğu ve tüketicilerin seçeneklerini kısıtladığı ifade edildi. Google'ın rekabeti ihlal eden uygulamaları nedeniyle, yerel ve küçük ölçekli rakiplerinin zor durumda kaldığına dikkat çekildi.

YENİ PARA CEZASININ DETAYLARI

Verilen para cezasının detaylarına göre, Google'ın günlük gelirlerinin on binde 5'i oranında ceza uygulanması kararı, şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda geçerli olacaktı. Ancak, Google'ın belirtilen süre içinde bu yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle, Rekabet Kurulu yeni bir karar alarak 482 milyon liralık para cezasını uygun gördü.

Yorumlar