Türkiye'den AB'ye "terörle mücadelede destek" çağrısı

- Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yenel: - "(AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi) Mogherini'nin Türkiye'ye gitmesi de söz konusu. Dolayısıyla sanırım bizim yaptığımız açıklamalar ve tepkiler neticesinde AB (saldırılara tepki konusunda) dersini almış vaziyette" - "Terörle mücadelede hem biz daha çok maruz kalıyoruz hem de daha çok mücadele ediyoruz. AB, tabii bunda geride kaldı" - "Burada PKK mensuplarının rahat rahat dolaşmalarına izin vermemelerini istiyoruz. Avrupa Parlamentosunda hareket alanının olmamasını istiyoruz. Bu bakımdan sanırım AB, daha fazla çaba sarf etmeli" - "Onlara (AB ülkelerine) baskı uygulamamız lazım. Onların da esasında bu konuda gerçekten çabalarını arttırmaları lazım. Bunu ne yazık ki tam olarak göremedik"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den AB'ye "terörle mücadelede destek" çağrısı

BRÜKSEL (AA) - Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, AB ülkelerinin terörle mücadele konusunda daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini belirterek, "Burada PKK mensuplarının rahat rahat dolaşmalarına izin vermemelerini istiyoruz. Avrupa Parlamentosunda (AP) hareket alanının olmamasını istiyoruz." dedi.

Yenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısı dolayısıyla başsağlığı ve acil şifa dileğinde bulundu. AB'nin terör saldırısına verdiği tepkinin darbe girişimine oranla daha hızlı ve daha doğru olduğunu söyleyen Yenel, AB yetkililerinin patlama olur olmaz hemen tepkilerini gösterdiğini ancak mahiyetini bilmedikleri için "terör" kelimesini kullanmamış olabileceğini kaydetti.

- "Tepkilerimiz neticesinde AB dersini almış vaziyette"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın yazılı açıklamalarında saldırıyı "terör eylemi" olarak niteleyip, şiddetle kınadıklarını belirten Yenel, "Mogherini'nin Türkiye'ye gitmesi de söz konusu. Dolayısıyla sanırım bizim yaptığımız açıklamalar ve tepkiler neticesinde AB dersini almış vaziyette. 15 Temmuz'dan sonraki davranışlarının hatalı olduğunu zaten söylediler, kabullenmişlerdi. Hata yaptıklarını yeterince anlayamadıklarını belirtmişlerdi. Bu saldırıdan sonraki tepkileri de bunu gösteriyor." dedi.

- Mogherini, dayanışma için Türkiye'ye gidecek

Yenel, Mogherini'nin ziyaretine ilişkin olarak da, AB Yüksel Temsilcisinin perşembe günü yapılacak AB Liderler Zirvesi'nden sonra Türkiye'ye gitmesinin beklendiğini, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü, ziyaretin amacının da terör karşısında dayanışmasını göstermek olduğunu dile getirdi.

- "Terörle mücadelede bir dengesizlik var"

AB ve Türkiye arasında terörle mücadele konusunda bir dengesizlik olduğunu kaydeden Yenel, "Terörle mücadelede hem biz daha çok maruz kalıyoruz hem de daha çok mücadele ediyoruz. AB, tabii bunda geride kaldı. Onların bizden beklentileri daha çok yabancı terörist savaşçılara karşı mücadele ve AB'den Suriye giden veya gitmeye çalışanlanların önlenmesine yönelik. Bizim AB'den beklentilerimiz ise PKK ve FETÖ'ye yönelik." ifadelerini kullandı.

- "AB'nin daha çok çaba göstermesini bekliyoruz"

Türkiye'nin AB'den beklentisinin daha çok çaba göstermeleri olduğunu vurgulayan Yenel, "Burada PKK mensuplarının rahat rahat dolaşmalarına izin vermemelerini istiyoruz. Avrupa Parlamentosunda hareket alanının olmamasını istiyoruz. Bu bakımdan sanırım AB, daha fazla çaba sarf etmeli. Bunun kurumlar olarak değil, üye ülkeler bazında yürütülmesi gerekiyor."şeklinde konuştu.

- "Onlara baskı uygulamamız lazım"

Bazı ülkelerin terör konusunda Türkiye'ye daha fazla destek verdiğine, bazılarının ise geride kaldığına dikkati çeken Yenel, "Bu konuda bizim daha fazla çaba sarf etmemiz lazım. Onlara baskı uygulamamız lazım. Onların da esasında bu konuda gerçekten çabalarını arttırmaları lazım. Bunu ne yazık ki tam olarak göremedik." dedi.



Yorumlar