''Türkiye'deki gelişmelerin Afrika'ya yansımasını istiyoruz''

- Sierra Leone Sağlık Bakanı Bangura: -''Türkiye Afrika'dır, Afrika da Türkiyedir. İkisini birbirinden ayırmak imkansız. Bizi birbirimizden ayrına tek şey topraklarımızın birbirine uzaklığı. Ve biz, Türkiye'deki sosyo-politik bütün gelişmelerin Afrika'ya da yansımasını, taşınmasını istiyoruz'' -''İki ülke arasında sağlık, tarım, kalkınma, madencilik, endüstri ve turizm başta olmak üzere birçok alanda ortak projeler görüşüldü ve imzalar atıldı. Bu projelerin hayata geçirilmesi konusunda herhangi somut bir adım atılmış değil. Biz ülke olarak, Türkiye ile belirlediğimiz bu iş birliği kapsamında bu projelerin kağıt üzerinde değil bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz''

Google Haberlere Abone ol
''Türkiye'deki gelişmelerin Afrika'ya yansımasını istiyoruz''

İSTANBUL (AA) GÜLSÜM İNCEKAYA - Sierra Leone Sağlık Bakanı Zainab Hawa Bangura, ''Türkiye Afrika'dır, Afrika da Türkiye'dir. İkisini birbirinden ayırmak imkansız. Bizi birbirimizden ayıran tek şey topraklarımızın birbirine uzaklığı. Ve biz Türkiye'deki sosyo-politik bütün gelişmelerin Afrika'ya da yansımasını, taşınmasını istiyoruz.'' dedi

Uluslararası bir kongreye katılmak üzere Türkiye'ye gelen Sağlık Bakanı Bangura, Türkiye ile Sierra ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi daveti üzerine Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma'nın mayısta Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti anımsatan Bangura, bu görüşmede Türkiye'nin Afrika açılımı' kapsamında iş birliği projelerine imza atıldığını söyledi.

Ziyaret kapsamında iki ülke arasında yapılabilecek iş birliğine dair birçok projenin görüşüldüğünü, ancak bunların halen hayata geçirilmediğini dile getiren Bangura, şunları kaydetti:

''Türkiye Afrika'dır, Afrika da Türkiye'dir. İkisini birbirinden ayırmak imkansız. Bizi birbirimizden ayıran tek şey topraklarımızın birbirine uzaklığı. Ve biz Türkiye'deki sosyo-politik bütün gelişmelerin Afrika'ya da yansımasını, taşınmasını istiyoruz. İki ülke arasında sağlık, tarım, kalkınma, madencilik, endüstri ve turizm başta olmak üzere birçok alanda ortak projeler görüşüldü ve imzalar atıldı. Bu projelerin hayata geçirilmesi konusunda herhangi bir somut adım atılmış değil. Biz ülke olarak, Türkiye ile belirlediğimiz bu iş birliği kapsamında bu projelerin kağıt üzerinde değil bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.''

Bangura, iki ülke arasında düşünülen projelerin gerçekleşmesi için Türkiye ve Sierra Leone'nun büyük fırsatlara sahip olduğunun altını çizdi.

Altın ve elmas rezervi bakımından zengin olan Sierra Leone'nun turizm açısından da büyük potansiyeli bulunduğunu anlatan Sağlık Bakanı Zainab Hawa Bangura, Türkiye'nin Sierra Leone ile iş birliği konusunda biraz daha çaba göstermesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Türkiye'nin Afrika açılımı' kapsamında Afrika kıtası ile kurduğu ilişkilerin, Afrika'nın geleceği açısından oldukça önemli bir adım olduğunu vurgulayan Bangura, ''Türkiye'nin Afrika'da aldığı her pozisyon Afrika'yı daha da güçlendiriyor.'' dedi.

- ''Türkiye'nin net bir Afrika politikası olmalı''

Bangura, Türkiye'nin Afrika'ya ait net bir politikası bulunmasının önemli olduğunu ifade ederek, ''Bu, ülkeden ülkeye değişen bir politika olmamalı. Afrika'nın bütününü kapsayan bütüncül bir politika olmalı.'' ifadelerini kullandı.

Afrika ile ilgili her açılım projesinde "terörle mücadele" konusunun birinci madde olması gerektiğinin altını çizen Bangura, Afrika'nın güvenlik sorunu çözülmeden hedefe ulaşmanın olanaksız olduğunu ifade etti.

Türkiye'de hiçbir endişe ve kaygı duymadan hareket ettiğini anlatan Bangura, ''Türkiye'deyim ve kendimi güvende hissediyorum, hiçbir endişe yaşamıyorum. Bu duyguyu Afrika kıtasının her ülkesinde yaşamamız lazım. Dolayısıyla Afrika ile ilgili bir açılım yapılacaksa terörle mücadele bu açılımın önemli ayaklarından biri olmalı.'' değerlendirmesini yaptı.

''Afrika Afrikalılarındır ve dünya beş büyükten daha büyüktür''

Bangura, Sierra Leone'nun doğal kaynaklar açısından çok zengin bir ülke olduğunu ve bu kaynakları kullanılabilir hale getirdikleri zaman hiç kimseye ihtiyaçları kalmayacağını belirtti.

''Afrika Afrikalılarındır'' ve ''Dünya beş büyük ülkeden daha büyüktür'' ortak sloganı doğrultusunda hareket edildiği takdirde Türkiye ile Afrika kıtasının arasına hiç kimsenin giremeyeceğini dile getiren Bangura, şöyle devam etti:

''Afrika'nın geneli doğal kaynaklar açısından zengin. Kaynaklarımızı kullanılabilir hale getirdiğimiz zaman kendimize yeteceğiz ve başka birine ihtiyacımız kalmayacak. Afrika Afrikalılarındır ve dünya beş büyük ülkeden daha büyüktür. Bu iki sloganla ortak hareket etmek zorundayız. Ancak o zaman Türkiye gibi biz de kendi kendimize yetecek hale geliriz. Eğer ellerimizi bir çember gibi, bir halka gibi bir araya getirip sıkıca tutarsak bizi birbirimizden ayırmaları, aramıza girmeleri çok zor olur. Sadece bir Afrika olmalı, doğu ya da batı, kuzey veya güney olmamalı.''

Türkiye'nin, Ebola salgınıyla mücadele döneminde Afrikaya'ya desteğini hatırlatan Bangura, "Ebola salgınıyla olan mücadelemizi tamamlamak üzereyiz. Her anlamda kalkınmamız için Afrika'nın sağlıkla ilgili sorunlarını çözmek zorundayız." dedi.

Türkiye ziyaretinin de bu kapsamda hayati önemde olduğunu ifade eden Bangura, "Bu ziyaret kapsamda sağlık ve sağlık ekipmanları ile ilgili ortak birtakım projeler için yetkililerle ikili görüşmeler yapacağız.'' bilgisini verdi.

Sierra Leone'da 1991-2002 yılları arasında başlayan ve 10 yıl süren savaşın izlerini silmeye çalıştıklarını anlatan Bangura şunları kaydetti:

''Savaşta 150 binden fazla insanımız öldü. Bu sayıdan çok daha fazlası ya sakat kaldı ya da tecavüze uğradı. Bu savaş yaklaşık 500 bin insanımı etkiledi. Savaşın izlerini silmeye çalışırken Ebola virüsü gibi bir sorunla karşı karşıya kaldık. Ebola ile mücadelemiz ekonomik anlamda birçok sıkıntı yaşamamıza neden oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkede hem siyasal hem sosyal hem de ekonomik istikrarı sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla her alanda kalkınmaya ihtiyacımız olduğu gibi sağlık alanında da yeni ve modern atılımlar yapmak zorundayız. Bu bizim için hayatı derecede önemli.''

Yorumlar