Türkiye'de yapılacak Çin aşısının etkisi açıklandı

Çin'de üretilen ve Türkiye'nin de uygulamaya hazırlandığı aşının etkinlik derecesi ABD ve Avrupa'da üretilenlerden daha yüksek çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de yapılacak Çin aşısının etkisi açıklandı

Rusya, ABD, İngiltere ve Almanya'da şu ana kadar üretilen koronavirüs aşılarının etkinlik oranları açıklanmıştı. Ortalama oranlar yüzde 93 civarında çıkmıştı. Çin'in ürettiği ve Türkiye'de de uygulanması beklenen aşının etkinlik oranı yüzde 97 olarak açıklandı. Çin'de üretilen aşının etkinlik oranını açıklayan ülke ise Endonezya oldu. Çünkü aşıyı kullanmak için testlerini yapan ülkeler arasında Türkiye'nin yanında Endonezya da bulunuyor. Türkiye de Çin aşısının etkinliğini test etmeye devam ediyor. 

Çin'in geliştirdiği ve Türkiye'de de kullanılacak koronavirüs aşısı Sinovac'ın etkinliği erken sonuçlara göre yüzde 97'ye kadar ulaştı. Aşıyı yerelde deneyen üretici firma Endonezyalı Bio Farma'nın açıklamasına göre, Çinli biyoteknoloji şirketi Sinovac'ın ürettiği aşının etkinliği, erken sonuçlarda yüzde 97'ye kadar ulaşıyor.

Endonezya devletine ait PT Bio Farma Kurumsal İletişim üdürü Iwan Setiawan, etkinlik oranının bir aylık klinik test sonuçlarına göre olduğunu ve son oranın ocak ayında belli olacağını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac'tan 50 milyon doz alımı için anlaşma yapılan aşının uygulanmasına Aralık sonu gibi başlanacağını, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu aşı miktarının ise 100 milyon doz olduğunu söylemişti.

Koca, Çin'den daha fazla miktarda aşı almak istediklerini ancak alamadıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşı için ilk etapta 50 milyon doz anlaşma yapıldığını, vatandaşların herhangi ücret ödemeden aşıya erişebileceklerini açıklamıştı.

Aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlanıyor. 

İşte o 4 aşamalı planın detayları:

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacak.

İkinci aşamada, toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlara aşı yapılacak.

Üçüncü aşama 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanlarını kapsayacak.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

 

Yorumlar