Türkiye'de koronavirüsün biteceği tarih ilk kez bir raporda ortaya çıktı

Koronavirüsün dünya genelinde ve Türkiye'de ne zaman biteceğine dair bir raporun sızdığı ileri sürülüyor. İddiaya göre Singapur'da hazırlanan rapor sızdıktan sonra geri çekildi ancak hiçbir resmi makam tarafından sahiplenilmedi. Rapora göre Türkiye'de koronavirüs 120 gün içinde bitecek.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de koronavirüsün biteceği gün belli oldu

Koronavirüs salgınının ne zaman sona ereceği dünya genelinde merak konusu olmaya devam ediyor. Konu hakkında bilim adamları ve yorumcular tarafından öngörülen tarihler ve varsayımlar elbette var. Ancak kesin olarak salgının ne zaman sona ereceği ise bilinmiyor. Singapur'da hazırlandığı ve kamuoyuna sızdığı belirtilen rapora göre Türkiye'de 5 Eylül 2020 tarihi itibariyle koronavirüsün bitmesi bekleniyor.

İddialara göre Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi'nde Veri Destekli İnovasyon Laboratuvarı (Data-Driven Innovation Lab) tarafından yapılan ve mayıs ayında güncellenen araştırmada yapay zeka aracılığıyla salgının ülkelerde ne zaman biteceği belirlendi. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de Covid-19'un bitmesi için 120 günden fazla var. Araştırma 20 gün önce sızdırıldığı için şu anda 100 gün kaldı.

Raporun kamuoyuna sızmasından kısa bir süre sonra yayından kaldırılan bu verilerin resmi ya da kesin bir gerçeklik sunmadığını aktaran bilim insanları kısa bir süre sonra bu verileri “iç kullanım” için kamuoyuna kapattı. Kuruluş, “Covid-19’un Tahmini Takibi” ismi verilen araştırmada günlük vakalar, ölüm ve diğer tıbbi detaylarla istatistik bilimini ve epidemiyolojik modelleri bir araya getirdi. Sözcü'den Yiğit Can Kaytmaz'ın haberine göre, araştırmayı yürüten ekip, Covid-19 ile ilgili birçok bilinmez olduğunu ve insan davranışının dinamik yapısının da salgının yayılmasıyla ilgili değişken yaratabileceğini açıklayarak, “Bu veriler yüzde 100 net ve kesin değil, sadece mevcut şartlar altında bir öngörü. Bu veriler sadece gerçek geleceği şekillendirmek için harekete geçmek için bir rehber olarak kullanılabilir” yorumunu yaptı.

Araştırmayı yürüten bilim ekibi, farklı modeller ve verilerden faydalandıklarını açıklarken, “Her bulaşıcı hastalığın bir yaşam döngüsü var. Salgının patlaması, hızla yayılması, yavaşlama hızı ve sona ermesi şeklinde. Fakat salgında bu yaşam döngüleri ülkelere ya da bölgelere göre değişiklik gösterebiliyor. Farklı ülkeler aynı anda farklı fazlarda olabiliyor. Örneğin 21 Nisan’da Singapur Başbakanı Hsien-Loong Lee, sokağa çıkma yasaklarını uzatırken İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de 4 Mayıs’ta işletmelerin tekrar açılması için plan yaptıklarını açıkladı” ifadesini kullandı.

 

Yorumlar