"Türkiye'de kadınlar çalışmak istiyor"

- ILO'nun "Kadınlar ve çalışma yaşamı için daha iyi bir geleceğe doğru: Kadınların ve erkeklerin sesleri" başlıklı raporu yayımlandı - Rapora göre, Türkiye'de her 10 kadından sadece 1'i yalnızca evde kalarak hane halkı ve aile bakımı işleri ile uğraşmayı tercih ediyor

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'de kadınlar çalışmak istiyor"

ANKARA (AA) - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'de her 10 kadından sadece 1'i yalnızca evde kalarak hane halkı ve aile bakımı işleri ile uğraşmayı tercih ediyor.

ILO, "Kadınlar ve çalışma yaşamı için daha iyi bir geleceğe doğru: Kadınların ve erkeklerin sesleri" başlıklı raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Dünya genelinde yapılan anket sonuçlarının yer aldığı raporda, Türkiye'de kadınların çalışma yaşamındaki durumuyla ilgili de önemli tespitlere yer verildi.

Rapora göre, Türkiye'de kadınların yüzde 87'si ücretli bir işte çalışmayı istiyor. Dünya ortalamasının 17 puan üstünde olan bu oran, Türkiye'de kadınların çok önemli bir bölümünün ücretli işlerde çalışmak istediğini gösteriyor.

Türkiye'de kadınların yüzde 92'si ve erkeklerin yüzde 84'ü ailelerindeki kadınların ücretli bir işte çalışma isteğini desteklerken, her 10 kadından sadece 1'i, evde kalarak hane halkı ve aile bakımı işleri ile uğraşmayı tercih ediyor.

- Erkeklerin, kadınların çalışmasını destekleme oranı düşük

Türkiye'de yaklaşık her 3 erkekten 1'i kadınların ücretli bir işte çalışması, 1'i sadece evde kalarak hane halkı ve aile bakımı ile uğraşması, 1'i ise kadınların hem bir işte çalışıp hem de ev işleriyle ilgilenmesi gerektiğini düşünüyor.

Rapora göre, Türkiye'de kadınların çalışmasına yönelik olumlu algıda erkeklerle kadınlar arasında önemli bir uçurum bulunuyor.

Buna göre, Türkiye'de kadınların toplamda yüzde 87'si ücretli bir işte çalışmayı isterken, kadınların ücretli bir işte çalışmasını destekleyen erkeklerin oranı sadece yüzde 62. Diğer bir deyişle, Türkiye'de ücretli çalışmak isteyen kadınlar ile bu fikri destekleyen erkekler arasında yüzde 25'lik bir fark bulunuyor.

Bu konuda dünya ortalamasındaki fark ise sadece yüzde 4.

Raporun verileri dikkate alındığında, bu denli büyük bir farkın Türkiye dışında Kuveyt, Tayland, Mısır, Libya ve İran gibi ülkelerde bulunduğu görülüyor.

Türkiye'de 15-29 yaş grubundaki genç kadınların yüzde 95'i kadınların iş yaşamına dahil olması gerektiği yönünde fikir beyan ederken, bu oran dünya ortalaması olan yüzde 77'nin hayli üzerinde yer alıyor.

Bu sonuç da Türkiye'deki genç kadınların, dünyadaki yaşıtlarından daha fazla çalışma isteği içinde olduklarını gösteriyor.

Yorumlar