Türkiye'nin ilk kan fabrikası kuruluyor

Kızılay Genel Başkanı Kınık, Türkiye'nin ilk kan fabrikasının 5 ay içinde kurulacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin ilk kan fabrikası kuruluyor

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, 2019’da hayata geçecek projeleri anlattı: Kök hücre ile sağlık turizmi canlanacak. Kan fabrikası 5 ay içinde hayata geçecek. Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’da 3 stratejik merkez kurulacak. Üzerinde çalışılan toplum güçlendirme projesiyle 2030’a kadar tüm yoksulluk bitecek.

Yeni Şafak gazetesine konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı ve Kızılhaç Kızılay Federasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Kerem Kınık, yardım bekleyen milyonlarca insan bulunduğunu, muhtaçlar neredeyse Türk Kızılayı’nın oraya ilk ulaşan kurum olduğunu belirten Kınık, yaşanan dönüşüm ve önümüzdeki yıl hayata geçecek projelerin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Kök hücre noktasında milli havuz kapasitemizin oluşturulmaya başlandığını söyleyen Dr. Kerem Kınık, 400 bin olan kök hücre kapasitesini 500 bine çıkartacakları belirtti. Sağlık turizminin kök hücre aracılığıyla canlanacağını ifade eden Kınık, “Kök hücre eşleşmelerinde büyük oranda başarı sağladık. Bu hususta tedavi görmek isteyen kişiler Türkiye’yi tercih edecek” diye konuştu.

2019'da özel sektör ve Türk Kızılayı işbirliğiyle Kan Ürünleri Fabrikası hayata geçirilecek. Kınık, “Önümüzdeki 5 ay içerisinde bu fabrikanın kurulması gündemde. Dolayısıyla ciddi döviz kaybının önüne geçilmiş olacak. Bu kapasiteye sahip olmayan ülkelere plazma satışlarıyla kan ihracatı yaparak gelir de sağlayacağız” dedi.

Kızılay Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’da 3 stratejik merkez kuracak. Bulgaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Gürcistan, Kuzey Irak, Filistin ve KKTC başta olmak üzere birçok ülkeye afet depolama merkezleri inşa edildiğini söyleyen Kınık, Gazze’nin en büyük afet ve insani yardım lojistik merkezinin de 2019'da faaliyete geçeceği bilgisini verdi.

Yorumlar