Türkiye'den kritik adım, KKTC'ye konuşlanacak

Doğu Akdeniz'de yer altı kaynaklarını arama çalışmaları devam ediyor. Yunanistan, İsrail ve Mısır'ın tehditlerine karşı Türkiye bölgedeki gemileri korumak için önemli adımlar atıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den kritik adım, KKTC'ye konuşlanacak

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faalieylerden rahatsız olan Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tehditlerine devam ederken dün toplanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu'ndan önemli bir karar çıktı.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Doğu Akdeniz'de arama faaliyetlerini sürdüren gemileri koruma görevi yapan İHA ve SİHA'ların Geçitkale Havaalanı'nda konuşlandırılması kararını aldı.

Türkiye tarafından gönderilen silahlı ve silahsız insansız hava araçları (S/İHA)pazartesinden itibaren Geçitkale Havaalanı'ndan uçmaya başlayacak.

Doğu Akdeniz'de sondaj ve sismik araştırma görevlerini yürüten gemilere hem havadan hem de denizden koruma sağlanıyor.

Deniz Kuvvetleri'ne bağlı, fırkateyn, karakol ve hücum botları ile korvetlere Hava Kuvvetleri'ne bağlı S/İHA'larda eşlik ediyor.

Türkiye'den kritik adım, KKTC'ye konuşlanacak

UZMAN EKİP GİTTİ

Türk gemilerinin koruma faaliyetlerinin kolaylıkla yürütülmesi için KKTC'de İHA'ların konuşlanması için uzun süredir çalışmalar devam ediyordu.

Bu çalışmaları yürütmek için Ankara'dan uzman bir ekip KKTC'ye geldi. Geçitkale'de incelemeler yapan uzman ekibin, olumlu görüş bildirdirmesi üzerine çalışmalar başlatıldı. 1982 yılında kurulan Geçitkale Havaalanı, NATO standartlarında inşa edilmişti.

SAVAŞ UÇAKLARI İÇİN UYGUN

Uzun süredir askeri faalieyler için kullanılmayan Geçitkale Havaalanı'nın Türk uçaklarına açılması için uzun süredir görüşmeler yapılıyordu. Ankara ile KKTC yönetimi arasında yürütülen görüşmelerin ardından Ankara, havaalanının Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kullanımına verilmesi isteğinde bulundu. TSK, havaalanının Doğu Akdeniz'de görev yapan İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması yönünde bir görüş sundu. Geçitkale Havaalanı'nda, savaş uçaklarının sığacağı büyük beton hangarlar bulunuyor.

Bunun yanında, pist de savaş uçaklarının rahatlıkla kalkış ve iniş yapacağı şekilde inşa edildi.

Yorumlar