Türkiye ve Libya'dan Yunan işgaline son verecek anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj arasından Dolmabahçe Sarayı'nda dün akşam tarihi bir anlaşma imzalandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ve Libya'dan Yunan işgaline son verecek anlaşma

Türkiye, doğu ve güney sınırlarındaki terör hedeflerini ortadan kaldırmak için son zamanlarda yoğun operasyonlar sürdürken, Doğu Akdeniz'deki işgal faaliyetlerine son vermek için Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne karşıda adımlar atmaya devam ediyor.

Gündeme düşen son haberler, Türkiye'nin doğu ve güneyde attığı güçlü adımlara Doğu Akdeniz'de bir yenisini eklediğini gösterdi.

Dolmabahçe Sarayı'nda Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj'ı ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli bir anlaşmaya imza attı. 

TÜRKİYE-LİBYA "KOMŞU" OLDU

Türkiye ile Libya arasında varılan anlaşmayı Yenişafak'a değerlendiren Gazeteci Mehmet Kancı, anlaşmanın Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölgesi'nin batı sınırının belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Anlaşma ile Türkiye'nin Marmaris-Fethiye-Kaş kıyı hattı ile Libya'nın Derne-Tobruk ve Bordiya kıyı hattının komşu olduğunu kaydeden Kancı, buu hattı birbirine bağlayan en batıdaki çizginin Girit Adası'na bir kaç deniz mili mesafeden geçtiğini belirtti. Kanıc, "Yani Türkiye Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını tehdit eden gelişmeleri bundan böyle Girit Adası açıklarından itibaren karşılama hakkına sahip olacaktır. Kıbrıs Türkünün ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon yatakları üzerindeki haklarını görmezden gelerek Kıbrıs Adası açıklarına gelmeye kalkan sondaj ve araştırma gemileri için çizilen sınır çizgisidir aynı zamanda bu" değerlendirmesinde bulundu.

41 BİN KİLOMETREYE HAPSETMEK İSTEDİLER

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın 2003 yılından itibaren Avrupa Birliği'nin de desteğini alarak Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de 41 bin kilometrekarelik bir deniz alanına hapsetmek istediğini belirten Kancı, batının desteğini alan Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bunun için sistematik bir çalışma yürüttüğünü ifade etti. Zaman içerisinde, bölgedeki jeopolitik gelişmelere bağlı olarak Yunanistan ve GKRY'nin planlarına Türkiye ile çıkarları çatışan Mısır ve İsrail'in de katıldığını aktaran Kancı, "Türkiye'nin karşısında oluşan bu ittifakın temel amacı bir yandan Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon yataklarından Türkiye ve Kıbrıs Türkünün pay almasını engellemek, bir yandan da Türkiye'nin Kıbrıs Adası ile bağlantısını tamamen keserek jeostratejik ve ekonomik düzeyde Türkiye'nin çıkarlarına zarar vermekti. Uluslararası Adalet Divanı'nın geçmişte aldığı, özellikle hakkaniyet prensibini çiğneyen bu yaklaşıma karşı Türkiye, Libya ile deniz sınırı olduğu gerçeğini mücadele sahasına sürdü. Yunanistan kısa süre önce İyon Denizi ve Girit çevresindeki tek taraflı düzenlemeleri ile Libya'nın deniz alanlarını da gasp etmişti. Ankara ile Trablus arasında tesis edilen bu anlaşma ile hem Yunanistan hem de GKRY'nin 15 yıldır devam eden uluslararası hukuka aykırı girişimleri kaçınılmaz olarak son bulacak." ifadelerini kullandı.

Yorumlar