Türkiye, Ukrayna'dan S-125-2D Peçora Füzelerini satın aldı

Türkiye yaklaşık 40 kilometre mesafesi bulunan füzeler satın aldı. Ukrayna'dan satın alınan S-125-2D Peçora’nın, mevcut MIM-23B HAWK hava savunma sisteminin bataryalarını destekleyecek şekilde konumlandırılacağı tahmin ediliyor. 

Google Haberlere Abone ol
Türkiye 40 kilometre mesafelik yeni füzeler aldı

Ukrayna’nın savunma sanayii ihracatından sorumlu ajansı UkrSpetsExport, S-125 Peçora hava savunma füze sistemi’nin Ukrayna tarafından Türkiye’ye teslim edildiğini açıkladı.

Türkiye Ukrayna’dan S-125 Hava Savunma Sistemi (HSS) satın aldı. Ukrayna’nın savunma sanayii ihracatından sorumlu ajansı UkrSpetsExport’un CEO’su Vadym Nozdrya, S-125 Hava Savunma Sistemi’nin Ukrayna tarafından Türkiye’ye teslim edildiğini açıkladı. 40 kilometre menzile ve 15 kilometre irtifaya kadar angajman gerçekleştirebilen S-125-2D Peçora’nın, mevcut MIM-23B HAWK hava savunma sisteminin bataryalarını destekleyecek şekilde konumlandırılacağı tahmin ediliyor. 

Özel bir şirket olan Aerotechnika ile yürüttükleri çalışmaların başarılı bir şekilde yürüdüğünü belirten Nozdrya, çalışmalar sonucunda S-125’in modernize edildiğini aktardı. Bahse konu çalışmaların sonucunda modernize edilen bir S-125’in Türkiye’ye teslim edildiği ifade edildi. 

S-125 Peçora Hakkında

NATO adı SA-3 Goa olan S-125 Peçora, 1960’lı yılların teknolojisine dayanmaktadır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından geliştirilen sistem, eski nesil orta menzilli bir hava savunma sistemidir. Telsiz komut güdümlü olan S-125 hava savunma sistemi, modernize edilene dek, 30 – 35 km civarında bir menzile sahipti.

Zamanla birçok modernizasyona tabi tutulmuş S-125 hava savunma sistemi için çeşitli konfigürasyonlar geliştirilmiştir. 2010 yılında, S-125-2D Peçora adıyla duyurulan modernize edilmiş sistem, 40 kilometrelik angajman menziline sahiptir. Ayrıca 50 bin feet irtifaya kadar etkili olan S-125,  yaklaşık 1 ton ağırlığa sahip. S-125-2D’nin, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan MIM-23B HAWK hava savunma sistemi ile benzer performans sergilediği belirtiliyor.

Kaynak: DefenceTurk.Net

Yorumlar