Türkiye-Tataristan İş Forumu

- DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Özilhan: - "Tataristan, Rusya'nın bölgeleri arasında sanayi üretiminde beşinci, tarımsal üretimde ise ikinci sırada" - "Bu nedenle Tataristan, faaliyetlerini Moskova dışındaki bölgelere yaymak için adım atan Türk şirketleri için büyük potansiyel vadediyor" - "İlişkilerin gelişmesi, Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliğinin seyrini de olumlu yönde etkilemiş ve etkilemektedir. Bu açıdan Tataristan köprü konumunda"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Tataristan İş Forumu

ANKARA (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Tataristan'ın, Rusya'nın bölgeleri arasında sanayi üretiminde beşinci, tarımsal üretimde ise ikinci sırada bulunduğunu belirterek, faaliyetlerini Moskova dışındaki bölgelere yaymak için adım atan Türk şirketleri için büyük potansiyel vadettiğini söyledi.

Türki̇ye-Tatari̇stan İş Forumu, Sheraton Otel'de, Tatari̇stan Cumhurbaşkanı Rustam Mi̇nni̇hanov ve Ekonomi̇ Bakanı Ni̇hat Zeybekci̇'ni̇n katılımıyla gerçekleştirildi.

Özilhan, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 1 yıl önce Rusya ile yaşanan olumsuzluklara rağmen ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişme gösterdiğini ve iş birliklerinin ileri seviyelere çıkarılmasında ülke yönetimleri ve iş dünyasının kararlı olduğunu görmenin sevindirici olduğunu belirtti.

Tataristan'ın, Rusya'nın bölgeleri arasında sanayi üretiminde beşinci, tarımsal üretimde ise ikinci sırada bulunduğunu kaydeden Özilhan, bu nedenle faaliyetlerini Moskova dışındaki bölgelere yaymak için adım atan Türk şirketleri için büyük potansiyel vadettiğine dikkati çekti.

- "Türkiye-Tataristan ticari ilişkileri"

Özilhan, Türkiye ile Tataristan arasındaki ticari ilişkilerin inişli çıkışlı seyir izlediğine işaret ederek, "2001 yılında sadece 7,7 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacmi sonraki yıllarda olağanüstü bir artış göstermiş ve 2007 yılında yaklaşık 1,5 milyar dolara yükselmiştir. 2008 yılında ise bir önceki yıla göre 2 katı artış yaşanmış ve Türkiye ile Tataristan arasındaki ticaret hacmi 3 milyar dolara yaklaşırken, Türkiye Tataristan'ın başlıca ticaret ortağı konumuna gelmiştir. Sonraki yıllarda bu rakam düşüş eğilimine girmiş ve 2014 yılında 509 milyon dolara, 2015 yılında ise 200 milyon dolarlar civarına gerilemiştir." diye konuştu.

Bu durumun, petrol ve diğer mineral ham madde fiyatlarındaki dalgalanmalar ve bölgesel jeopolitik gelişmelerden kaynaklanabileceğine değinen Özilhan, Türkiye'nin Tataristan'a ihracatının ve toplam ticaret hacminin resmi rakamlardan daha fazla olduğunun tahmin edildiğini dile getirdi.

- "Yatırım ilişkileri önemli boyuta ulaştı"

Özilhan, Türkiye ile Tataristan arasındaki yatırım ilişkilerinin önemli boyuta ulaştığını belirterek, Tataristan'da faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler arasında Türk firmalarının ilk sırada yer aldığını vurguladı. Bölgedeki yabancı yatırımların yaklaşık dörtte birinin Türkiye'nin payına düştüğünün altını çizen Özilhan, Türk şirketlerin gıda, otomotiv ve sanayi gibi çeşitli alanlarda çalışmalarını başarıyla sürdürdüklerini anlattı.

Türk müteahhitlik firmalarının, Tataristan'da önemli işler yaptığını bildiren Özilhan, inşaat şirketlerinin Kazan Kremlin Sarayı, Musa Celil Tiyatro ve Opera Binası, Kazan Devlet Üniversitesi, metro ve alışveriş merkezleri inşaatı ile yenilenmesi projelerinde aktif yer aldıklarından bahsetti.

- "Tataristan köprü konumunda"

Özilhan, Türkiye ile Tataristan arasındaki ilişkilerin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin bir parçası olduğuna işaret ederek, "İlişkilerin gelişmesi, hiç kuşkusuz, Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliğinin seyrini de olumlu yönde etkilemiş ve etkilemektedir. Bu açıdan Tataristan'ın bir köprü konumunda bulunduğu ve Avrasya coğrafyasındaki iş birliğinin gelişmesi için örnek teşkil ettiği doğru bir değerlendirme olacaktır. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov tarafından gerçekleştirilen bu ziyaretin, Türkiye-Tataristan ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin daha da gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunacağına olan inancımız tamdır." ifadelerini kullandı.

Türki̇ye-Tatari̇stan İş Forumu kapsamında, KBS Kalıp Bağlama Sistemleri şirketi ile Tataristan Yatırım Geliştirme Ajansı arasında, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tataristan Bilimler Akademisi arasında ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) ile Tataristan Ekonomi Bakanlığı arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı.


Yorumlar