Türkiye-Sudan Ekonomi Forumu

- Hartum, forum kapsamında gerçekleştirilen istişare oturumuna ev sahipliği yaptı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Sudan Ekonomi Forumu

HARTUM (AA) - Sudan'ın başkenti Hartum, Türkiye-Sudan Ekonomi Forumu kapsamında gerçekleştirilen istişare oturumuna ev sahipliği yaptı.

Uluslararası Afrika Çalışmaları Merkezi Müdürü Abdullah Zekeriyya, oturumda yaptığı konuşmada, Sudan'ın Türkiye ile stratejik ortaklığı hedeflediğini ifade ederek, mayıs ayında yapılması planlanan forumun, bu ortaklık için bir başlangıç noktası olacağını kaydetti.

Türkiye-Sudan Ekonomik ve Stratejik İş Birliği Derneği Başkanı Muhammed el-Adil ise Sudan'ın Türkiye'nin stratejik ortaklıklar listesinde ilk sıralarda yer aldığına işaret ederek, Türkiye'nin tarım ve teknoloji alanlarındaki ilerleyişinin, bir stratejik ortaklık meydana getirebileceğini aktardı.

Sudan'ı sadece bir pazar değil, ülkedeki gıda ve ziraat sektörünü güçlendirme ve yerelleşme çalışmalarında ortak olarak gördüklerini belirten Adil, "Sudan, sanayi ve teknolojinin yerelleşmesi için Türk sanayi bölgesi kurulacak aday ülkelerden biri." dedi.

Adil, Türkiye'nin dünya genelinde sanayi bölgeleri inşa edilmesi için büyük destek sağladığını sözlerine ekledi.

Sudan Maden Kaynakları Bakanlığı Temsilcisi Muaviye Misbah ise ülkesinin, elektronik cihazlar gibi yaşam alanlarında kullanılacak 30'dan fazla maden türüne sahip olduğunu ifade etti.

Sudan'da altın üreten en büyük şirketin Türk olduğunu belirten Misbah, altın, demir gibi ülkedeki maden türlerine ilişkin bakanlık tarafından yapılan araştırmaların olduğunu ve bu raporların forumda sunulacağını aktardı.

Uluslararası Afrika Çalışmaları Merkezi ile Türkiye-Sudan Ekonomik ve Stratejik İş Birliği Derneği arasında mayısta Türkiye-Sudan Ekonomi Forumu düzenlenmesi bekleniyor.

Türkiye ile Sudan arasındaki ilişkilerde 2002'den bu yana belirgin bir iyileşme gözlemlenirken iki ülke arasındaki yatırım hacminin 2 milyar dolara ulaştığı ifade ediliyor.

Yorumlar