Türkiye-Özbekistan İş Forumu

- Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Azimov: - "Türk partnerlerimizle petrokimya alanında iş birliği yapabilmeyi umuyoruz. Özbekistan'daki altın, gümüş, uranyum gibi madenlerin çıkarılıp işlenmesi konusunda da iş birliği yapabiliriz" - DEİK Başkan Yardımcısı ve TİM Başkanı Büyükekşi: - "Farklı sektörlerde güçlü yanlarımızı keşfederek, Özbekistan'dan başlayarak tüm Avrasya coğrafyasına Türk-Özbek iş birliğini bir marka olarak yerleştirmek istiyoruz. 80 milyonluk Türkiye'nin iş insanlarını anayurtlarında 30 milyonluk Özbekistan ile buluşturmayı arzuluyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Özbekistan İş Forumu

İSTANBUL (AA) - Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov, "Türk partnerlerimizle petrokimya alanda da iş birliği yapabilmeyi umuyoruz. Özbekistan'daki altın, gümüş, uranyum gibi madenlerin çıkarılıp işlenmesi konusunda da iş birliği yapabiliriz." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) düzenlediği Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nda konuşan Azimov, Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu, Özbekistan halkının bunu asla unutmayacağını ifade etti.

Özbekistan'ın Türk iş dünyasına açık olduğunu belirten Azimov, "Türkleri özledik. Türklerin yetenekli, girişimci ve başarılı insanlar olduklarını biliyoruz. Sizlerle ileri gitmeye hazırız. Ticari ve ekonomik iş birliğinde yeni merhaleler katetmeye hazırız." diye konuştu.

Azimov, Özbekistan'ın kalkınma konseptindeki ilkelerine değinirken, "Bu ilkelerden birincisi, ekonominin siyasetten üstünlüğü, ikincisi hukukun üstünlüğü, üçüncüsü de devletin ana reformcu olmasıdır. IMF bize ‘pazar her şeyi düzenler’ dedi. Ama biz buna inanmadık. Bizim düzenleyici olmamız lazım. Reform yapan bir devlet sistemine geçmemiz gerektiğini söyledik. Gelişmemizin sonuçları da bunun doğru olduğunu ortaya çıkardı." ifadelerini kullandı.


- "Son 11 yılda Özbekistan ekonomisi yüzde 8 büyümektedir"


Rustam Azimov, doğru bir para politikası yürüttüklerini, ülkede enflasyonu düşürdüklerini, enflasyonu oranının yüzde 1’i geçmediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dış borcumuz GSMH’ın yüzde 18’i oranındadır. Bu çok düşük bir göstergedir. Bunun yüzde 9’u devlete, yüzde 9’u özel sektöre aittir ve sağlıklı bir şekilde ödenmektedir. Son 11 yılda Özbekistan ekonomisi yüzde 8 büyümektedir. Bu büyüme temposunun 8 yılı kriz döneminde geçmiştir. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre, Özbekistan en hızlı büyüyen ülkeler arasındadır. 2000 yılından başlayarak GSMH 6 kat büyümüştür. Enflasyon oranı yüzde 22’den yüzde 5’e düşmüştür. İç borcumuz ise sıfırdır. Makroekonomik istikrar amacın kendisi değildir. Temel görevimiz aktif ve etkin reformları gerçekleştirmektir."

Demir yolu ağını 2’ye katladıklarını belirten Azimov, demir yolu ve otoyol gibi altyapı yatırımlarını Türk şirketleriyle yapabileceklerini söyledi.

Kimya sektöründe Türkiye ile ortaklık yapabileceklerini, halihazırda Özbekistan’da iki petrol rafinerisi bulunduğunu, üçüncü petrol rafinerisini de inşa etmeyi planladıklarını kaydeden Azimov, "Türk partnerlerimizle petrokimya alanında iş birliği yapabilmeyi umuyoruz. Özbekistan'daki altın, gümüş, uranyum gibi madenlerin çıkarılıp işlenmesi konusunda da iş birliği yapabiliriz." dedi.


- "Köprüleri kurmaya hazırız"


DEİK Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de iş dünyası temsilcilerinin ana görevinin, ülkeler, halklar ve ekonomiler arasında köprü kurmak olduğunu belirterek, "Türk ve Özbek iş dünyaları olarak alın terimizle, bilgimizle, tecrübemizle ve sermayemizle bu köprüleri kurmaya hazırız. Herkesi bu köprülerden geçmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Büyükekşi, Başbakan Yardımcısı Azimov'un ziyaretini, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi adına atılan çok önemli bir adım olarak gördüklerini, ikili ilişkilerin gelecek dönemde özellikle ticaret ve yatırımlar çerçevesinde çok daha fazla gelişeceğine inandıklarını söyledi.

Büyükekşi, "Farklı sektörlerde güçlü yanlarımızı keşfederek, Özbekistan'dan başlayarak tüm Avrasya coğrafyasına Türk-Özbek iş birliğini bir marka olarak yerleştirmek istiyoruz. 80 milyonluk Türkiye'nin iş insanlarını anayurtlarında 30 milyonluk Özbekistan ile buluşturmayı arzuluyoruz." dedi.

Başta sağlık, tekstil, madencilik, turizm ve dericilik olmak üzere birçok sektörde yüksek iş birliği potansiyeline sahip ülkeler olduklarını belirten Büyükekşi, iş dünyası olarak her iki ülkenin güçlü ekonomilerine, insan kaynaklarına ve potansiyeline inançlarının sonsuz olduğunu vurguladı.

Yorumlar