Türkiye Libya tezkeresini gündeme aldı, Sisi, Arap Birliği'ni çağırdı

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası'nın ardından Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye'den hava, kara ve denizden askeri destek talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Libya tezkeresini gündeme aldı, Sisi, Arap Birliği'ni çağırdı

Türkiye, Doğu Akdeniz'de tek başına at koşturmak isteyen Yunanistan, GKRY, Mısır ve İsrail'e karşı haklarının korunması için çok kritik bir hamle yaptı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayez Al Sarraj'ın Türkiye'ye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya ile mutabakata varmış ve iki önemli anlaşma imzalamıştı.

Bunlardan biri deniz yetki sınırlarını belirleyen bir anlaşma diğer ise Libya'ya askeri destek sağlanmasını öngören Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası idi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya ile imzalanan anlaşmanın ardından Libya tarafından davet gelmesi durumunda davete icabet edileceğini söylemişti.

Libya İçişleri Bakanı Fathi Bashagha ise, “Trablusgarp'ta savaş durumu artarsa, Türkiye'den asker desteği isteyeceğiz” diyerek, gerekirse Türkiye'den asker isteneceğinin resmi açıklamasını yaptı. Daha sonra ise Libya, Türkiye'den resmi destek talebinde bulunduğunu duyurdu.

Türkiye, Libya'nın talebinin hemen ardından Libya tezkeresini hazırlayarak Meclis gündemine getirdi.

"TÜRKİYE'Yİ MÜDAHALEDEN UZAK TUTMALIYIZ"

Mısır'ın devlet gazetelerinden Ahbar el-Yevm’in haberine göre,Sisi yönetimi "Libya’daki gelişmelerin bölge güvenliğini tehlikeye sokacak derecede değişme ihtimalinden dolayı ve Türkiye'nin bölgeye gelmemesi için ortak bir tutum belirlemek amacıyla" Arap Birliğini olağanüstü toplantıya çağırdı.

Yorumlar