"Türkiye katılım bankacılığında öncü bir rol oynayabilir"

- İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi Genel Sekreteri Belatik: - "Türkiye, katılım bankacılığında küresel çapta öncü bir rol oynayabilir" - "Her 5 yılda bir neredeyse büyüklüğümüz ikiye katlanıyor. Katılım bankacılığı sektörü olarak bu şekilde devam edersek 2050 yılında 150 trilyon doları aşan bir büyüklüğe sahip oluruz"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye katılım bankacılığında öncü bir rol oynayabilir"

İSTANBUL (AA) - BURHAN SANSARLIOĞLU - İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi (CIBAFI) Genel Sekreteri Abdelilah Belatik, Türkiye'nin katılım bankacılığında küresel çapta öncü bir rol oynayabileceğini belirtti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Belatik, "Türkiye, katılım bankacılığı için küresel çapta öncü bir rol oynayabilir. Çünkü Türkiye ekonomik olarak büyük bir Müslüman ülke " dedi.

Türkiye'nin G20'ye de üye olduğunu vurgulayan Belatik, Müslüman ülke olarak sadece Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan'ın G20'ye üye olduğunu anımsattı.

Bu anlamda Türkiye'nin katılım bankacılığında öncü bir rol oynayabileceğini aktaran Belatik, Türkiye'nin Müslüman ülkeler ve Avrupa, Batı dünyası arasında bir köprü görevi gördüğünü dile getirdi.

Belatik, Türkiye'nin fakir Müslüman ülkeler gibi ve körfez ülkeler gibi olmadığını belirterek, sesini daha farklı bir şekilde duyurabileceğinin altını çizdi.

Bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Belatik, Türkiye'nin katılım bankacılığının G20 ülkeleri arasında tartışılmasını sağladığını anlattığını ve bu önemli bir kilometre taşı olduğunu anlattı.

Bununla birlikte ilk defa G20'de katılım bankacılığının küresel ekonomi için ne yapabileceği konusunun tartışıldığının altını çizen Belatik, Antalya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde KOBİ'lerin ve alt yapı yatırımlarına katılım bankacılığının desteği konuları konuşulduğunu anımsattı.

Belatik, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Türkiye'de katılım bankacılığı konusunda birtakım düzenlemeler üzerinde çalıştığını ve daha iyisini yapacağı konusunda umutlu olduklarını belirtti.

Katılım bankacılığı sektörü olarak karşılaştıkları ana zorluklardan bir tanesinin küresel çapta katılım bankacılığı ve İslami finans konusunda bilincin sağlanması küresel çapta daha iyi anlaşılır hale getirilmesi olduğunu ifade eden Belatik, bu konuda Türkiye'nin çok önemli bir role sahip olduğunu aktardı.

-"2020'nin sonuna kadar sektörün 4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşmayı bekliyoruz"

Belitak, "Katılım bankacılığı ve İslami finans sektörü olarak küresel çapta daha açık ve daha şeffaf olmamız lazım. Saklayacak hiç bir şeyimiz yok. Katılım bankacılığının etik, reel ekonomiyle alakalı olduğunu ekonomiyi farklı ve iyi bir şekilde destekleyebileceğini daha iyi anlamak için çalışmalıyız. Katılım bankacılığının markalaşması konusuna odaklanmalıyız. Küresel çapta İslami finans ve katılım bankacılığının gerçek değerini gösterme konusunda çalışmalıyız." dedi.

İslami bankacılığın 70'li yılların ortalarında başladığını dile getiren Belatik, şunları kaydetti:

"Sektör olarak hala çok genciz. Katılım bankacılığı sektör olarak şu ana kadar 2,3 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştık. Bu çok önemli. 2020'nin sonuna kadar sektörün 4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşmayı bekliyoruz. 2010 yılında 1 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahiptik. Her 5 yılda bir neredeyse büyüklüğümüz ikiye katlanıyor. Katılım bankacılığı sektörü olarak bu şekilde devam edersek 2050 yılında 150 trilyon doları aşan bir büyüklüğe sahip oluruz.

Fas, Cezayir, Tunus’ta katılım bankacılığı ve İslami finans konusunda potansiyel var ancak yeterli değil. Gambiya, Uganda ve Kenya'da katılım bankacılığına ilgi var. Bütün Orta Asya ülkelerinde büyük bir potansiyel var. Endonezya, büyük bir Müslüman ülke. Bu ülkenin ekonomisi finansmanlarla desteklenmeli. Ülkede alt yapı projelerine olan ihtiyaç fazla. Körfez ülkelerinde, Malezya ve Pakistan'da katılım bankacılığı ve İslami finans sektöründeki büyüme istikrarlı bir şekilde devam ediyor."

Yorumlar