Türkiye kardeşliğini gösterdi, Kuzey Irak ve İran için seferber oldu

Irak ve İran'ı vuran depremin hemen ardından Türkiye harekete geçti. Bütün kurum ve kuruluşlar seferber edildi. AFAD, Kızılay ve TİKA anında harekete geçerek deprem bölgesine yardım göndermeye başladı. İlk etapta Kızılay yardım TIR'ları bölgeye sevk edildi. AFAD'ın yardım ekipleri de anında yola çıkarak Kuzey Irak'a hareket etti. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından gece yarısında açıklamalar geldi. Bütün açıklamalarda, Türkiye'nin her türlü yardıma hazır olduğu bütün imkanların seferber edildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye kardeşliğini gösterdi, Kuzey Irak ve İran için seferber oldu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyinde meydana gelen ancak en 6 ülkede hissedilen 7,2 büyüklüğündeki depremin etkileri henüz tam olarak bilinmiyor ancak ilk belirlemelere göre en az 160 kişi hayatını kaybetmiş durumda. Depremde binlerce yaralı olduğu tahmin ediliyor. Depremin meydana gelmesinden hemen sonra Türkiye bütün kurumlarıyla seferber oldu. Bütün yardım kuruluşlarında yardım hazırlıkları anında tamamlandı. Kızılay anında bölgeye yardım TIR'ları gönderdi. Öncelik depremde dışarı çıkmak zorunda kalanların ihtiyacı olan battaniyeleri göndermekti. AFAD da aynı şekilde hareket etti. AFAD ekipleri gece yarısında sınırı geçerek Irak'a ulaştı. Deprem anından itibaren başta Başbakanlık olmak üzere birçok bakanlıktan açıklama geldi. Dışişleri ve Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamalarda her türlü yardıma anında cevap verecek hazırlıkların tamamlandığı belirtildi. 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Depremden sonra ilk açıklamayı yapan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Irak'taki depreme müdahale için 10'u hekim 316 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) hazır beklediğini bildirdi. Demircan, Irak'taki depreme ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Bakanlık olarak depremden etkilenen Irak ve İran için her türlü yardıma hazır olduklarını belirten Demircan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Süleymaniye’de meydana gelen depreme müdahale için 10'u hekim toplam 316 UMKE personelimiz hazır beklemektedir. Afet bölgesine komşu illerimizde afetzedelere yönelik toplam 4 bin 238 hasta yatağı ve 217 yoğun bakım yatağı hizmete hazırdır. Irak'tan gelecek talebi bekliyoruz. Adana ve Mersin şehir hastanelerimiz olası hasta ve yaralı sevki için teyakkuza geçirilmiştir. Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerimizde birer adet ağır iklim tipi sahra hastanesi hazırlanmıştır. Afetzedelerin gerektiğinde kara ve hava ambulansları ile sevki için 10'u 4 sedyeli olmak üzere 40 kara ambulansı hazır beklemektedir. Tüm afetzedelere geçmiş olsun."

BAŞBAKANLIK'TAN TİKA'YA TALİMAT

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Irak'taki depreme ilişkin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bağdat Koordinatörlüğüne yardım konusunda gerekli tüm talimatların verildiğini belirterek, "Güvenli bir ulaşım için gerekli önlemler alındığında hemen deprem bölgesine ulaşacaklar ve ilk aşamada insani yardım bakımından yapılabilecek ne varsa bilgileri kendilerinden temin edeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iraklılara geçmiş olsun dileklerini ileterek, acının ortak olduğunu ve her türlü yardıma açık olduklarını söyledi. Türkiye'deki ilgili tüm kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin yardıma hazır olduğunu belirten Çavuşoğlu, "TİKA Bağdat Koordinatörümüze yardım konusunda gerekli talimatları verdik. Güvenli bir ulaşım için gerekli önlemler alındığında hemen deprem bölgesine ulaşacaklar ve ilk aşamada insani yardım bakımından yapılabilecek ne varsa bilgileri kendilerinden temin edeceğiz. Gerekli yardımı sağlamak için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

KIZILAY ÇADIRLARI ANINDA YOLA ÇIKTI

Irak’ta meydana gelen depremin ardından Türk Kızılayı’nın Elazığ’daki depolarından 3 bin çadır, 10’ar bin battaniye, yatak ve mobil mutfak malzemesi tırlarla yola çıktı. Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak’ta meydana gelen depremin ardından ardından harekete geçti. Bu kapsamda Elazığ’daki depolardan Irak’a gönderilmek üzere 3 bin çadır, 10’ar bin yatak, battaniye ve mutfak seti kısa sürede tırlara yüklemedi yapıldı ve olay yerine ulaşmak içim harekete geçti.

Gönderilen malzemeler hakkında bilgi veren Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü İsmail Yağcı, “Irakta meydana gelen deprem nedeniyle şuan Elazığ bölge olarak Irak’ı toplamda 3 bin çadır, 10’ar bin yatak, battaniye ve mutfak seti planlaması yapıldı. Şuan yükleniyor ve yola çıkıyor. Bölgeye sevk edilecek. Habur sınır kapısındaki ekibe ve oradan da Irak’ın içlerine kadar sevkiyat yapılacak. Çalışmamız deprem saati ile başladı. 7-24 devam edecek. Toplamda 20 tır gidecek” diye bilgi verdi.

Türk Kızılayı, Irak'taki depremin ardından Adana'dan bölgeye 10 tır yardım malzemesi gönderdi. Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla Akdeniz Bölge Afet Yönetim Merkezinden 560 çadır, 2 bin yatak, bin battaniye ve bin 100 ısıtıcı, bölgeye ulaştırılmak üzere tırlara yüklendi. Tırlar, deprem bölgesine doğru yola çıktı. Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, yaptığı açıklamada, depremin hemen ardından Türkiye'nin harekete geçtiğini, bu kapsamda Türk Kızılayının da bölgeye yardım gönderdiğini söyledi.

Saygılı, yardım tırlarının kriz bölgesi Süleymaniye'ye gönderildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bizler depremin hemen ardından komşuluk hakkı olarak Genel Başkanımızın verdiği talimat doğrultusunda bölgeye ilk olarak bir öncü aracımızı gönderdik. Bölge depomuzdan da 10 tır yardım malzememiz bölgeye gönderiliyor. Tırlarda çadır, yatak, battaniye ve ısıtıcılar bulunuyor. İran'a da yansıyan, gönül coğrafyamız olan komşumuz Irak'ta yaşanan bu depremden dolayı geçmiş olsun diyorum. Hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diliyorum."

AFAD ARAMA KURTARMA EKİBİ HAREKETE GEÇTİ

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Irak'ta meydana gelen deprem sonrası AFAD koordinasyonunda 70 kişilik enkaz kurtarma ekibi ile Sağlık Bakanlığından medikal kurtarma ekibinin birkaç saat içinde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait kargo uçağıyla bölgeye gitmek için hazır olacağını söyledi. Bakan Akdağ, 24 TV'de katıldığı canlı yayında, hükümet adına deprem bölgesinde yaşayanlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, bölgeye insani yardım göndermek için Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla derhal hazırlıklara başladıklarını belirtti. AFAD koordinasyonu ile Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığının birlikte hareket ettiklerini, arama kurtarma ve lojistik destek için çalışma yürüttüklerini anlatan Akdağ, Irak'tan gelen yardım talebiyle en kötü senaryoya göre hareket ettiklerini söyledi.

Akdağ, AFAD koordinasyonunda 70 kişilik enkaz kurtarma ekibi ile Sağlık Bakanlığından medikal kurtarma ekiplerinin hazırlandıklarını ve birkaç saat içinde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait kargo uçağıyla hazır hale geleceklerini ifade ederek, Irak'tan haber geldiği takdirde bölgeye gidileceğini kaydetti. Söz konusu uçağın hangi havaalanına gidebileceği konusunda Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon sağlandığı, diğer taraftan da Silopi'den bir ekibin karayolu ile çadır götürmek üzere hareket halinde olduğunu dile getiren Akdağ, depremin Türkiye'de de hissedildiğini, sınır bölgesindeki illerde herhangi bir hasar ve yaralanma olmadığı bilgisini paylaştı. Başbakan Yardımcısı Akdağ, Irak'taki gayrimeşru referandum sonrası bölgesel yönetim ile Türkiye arasında yaşanan sorunu insani yardımlar açısından engel olarak görmediklerini sözlerine ekledi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından, merkez üssü Irak'ın Halepçe kentinin güneybatısı olan deprem nedeniyle büyük üzüntü duyulduğu belirtilerek, "Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz." açıklamasında bulunuldu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazır olduğu bildirildi. "12 Kasım akşam saatlerinde merkez üssü Irak'ın Halepçe kentinin güneybatısı olan ve ilk belirlemelere göre 7,2 şiddetinde bir deprem yaşanmasından büyük üzüntü duyduk." ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Şu ana kadar, teyide muhtaç olmakla birlikte, az sayıda can kaybı yaşandığı yönündeki bilgiler, bu elim hadisedeki tesellimizi oluşturmaktadır."

HÜKÜMET SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Irak'taki deprem sonrası Muş’tan bin çadır, Diyarbakır'dan 4 bin battaniyenin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiğini, Türk Kızılayının da 3 bin çadır, 3 bin battaniyeyle bir yemek tırını acilen bölgeye gönderdiğini bildirdi. Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Irak'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına, Irak halkına başsağlığı ve sabırla yaralılara acil şifalar dilediğini belirtti.

Türkiye'nin arama kurtarma çalışmaları ile enkaz kaldırma, yaralıların tedavisi ve insani yardım için derhal harekete geçtiğini kaydeden Bozdağ, şunları kaydetti: "Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere Muş'tan bin çadır ve Diyarbakır'dan 4 bin battaniye Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildi. Türk Kızılayımız 3 bin çadır ve 3 bin battaniye ile bir yemek tırını acilen bölgeye ulaştırmak üzere gönderdi. İhtiyaç duyulan araçlar, arama kurtarma faaliyetlerine katılacak personel hazırlanmış, çalışmalara katılmak üzere bölgeye yönlendirilmiştir. Türkiye, enkaz altındakileri kurtarmak, enkazı kaldırmak, yaralıları tedavi, insani ihtiyaçları gidermek için bölge insanının ve Irak'ın yanındadır. Türkiye ve Türk halkı, hem kavli ve hem de fiili duası (yardım ve destekleriyle) ile bölge halkının ve Irak’ın yanında olmayı sürdürecektir."

Yorumlar