Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası

- Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - "Türkiye'nin girişimcilik ekosistemini ve inovasyon kapasitesini artırmak için reform yapacağız. Türkiye'nin cari açık gibi, işsizlik gibi, enflasyon gibi sorunlarını çözmek için daha çok reform yapacağız. Çünkü reform yaparsak ülke sınıf atlıyor" - "Önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde toptan reform yapacağız ve inşallah Türkiye'yi dünyada ilk 20'ye sokmuş olacağız" - "Bizim daha çok Ar-Ge, yazılım, makine teçhizatına yatırım yapmamız lazım" - "Dijitalleşme ülkemizde düşük seviye ama hızlı bir gelişme var. Bugün tabii ki teknik, otomasyon potansiyeli anlamında Türkiye önde gelen ülkeler arasında"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini ve inovasyon kapasitesini artırmak için reform yapacağız. Türkiye’nin cari açık gibi, işsizlik gibi, enflasyon gibi sorunlarını çözmek için daha çok reform yapacağız. Çünkü reform yaparsak ülke sınıf atlıyor." dedi.

Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlediği 6. Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir başarısı için girişimcilik ve inovasyon ekosistemini geliştirecek reformlar yapılacağını söyledi.

Ekonomide reformların gündemin en üst sırasında yer aldığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin özellikle şoklara karşı direncini artırmak için biz reform yapacağız. Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini ve inovasyon kapasitesini artırmak için reform yapacağız. Türkiye’nin cari açık gibi, işsizlik gibi, enflasyon gibi sorunlarını çözmek için daha çok reform yapacağız. Çünkü reform yaparsak ülke sınıf atlıyor. Girişimcilik için de, inovasyon için de her şeyin başı insan... Dolayısıyla en önemli konu beşeri sermayenin kalitesini artırmak. Yatırım ortamını iyileştirmek, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini güçlendirmek, iş gücü piyasasını daha esnek hale getirmek, yargı sisteminin kalitesini artırmak..."


- "Ekosistemi daha da iyileştirmemiz lazım"


Mehmet Şimşek, hükümetin en büyük önceliğinin eğitim olduğunu, şu anda bütçenin 5’te birinin eğitime harcandığını, bu sayede eğitime erişimin hızlı bir şekilde arttığını, eğitimde kalitenin de yükseldiğini ve artmaya devam edeceğini söyledi.

Türkiye’nin yatırım ortamı bakımından Dünya Bankası’na göre 190 ülke arasında 60’ıncı olduğunu aktaran Şimşek, Türkiye’nin hedefinin ilk 20 olduğunu kaydetti. Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin dışarıdan talent, yani yetenek çekmesi lazım. Bunun için ekosistemi daha da iyileştirmemiz lazım. Bizim daha çok Ar-Ge, yazılım, makine teçhizatına yatırım yapmamız lazım. Dijitalleşme ülkemizde düşük seviye ama hızlı bir gelişme var. Bugün tabii ki teknik, otomasyon potansiyeli anlamında Türkiye önde gelen ülkeler arasında."

Dijital finans alanında gelişmekte olan ülkelerde, gelecek 8 yılda 100 milyona yakın istihdam olacağını belirten Şimşek, "Türkiye, bundan büyük bir pay almalı, oluşacak katma değerden de pay almalı." dedi.


- "Toptan reform yapacağız"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, geçen yıl yapılan reformların yanı sıra 2018’in ilk çeyreğinde bütüncül reformlar yapılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz daha çok reform yapacağız. Daha çok küresel şirket gelip Türkiye’de iş yapacak. Biz reformları yaparken artık parça parça yapmayacağız. Türkiye’nin global değer zincirindeki konumunu daha da güçlendirmek üzere biz önümüzdeki dönemde Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Raporu’nu alacağız. Başbakan Yardımcımız Sayın Recep Akdağ bu çalışmayı tamamladı. Önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde toptan reform yapacağız ve inşallah Türkiye’yi dünyada ilk 20’ye sokmuş olacağız."


- "Aktif iş gücü politikalarıyla birlikte nitelikli insan stokunu artıracağız"


Mehmet Şimşek, aktif iş gücü politikalarıyla birlikte nitelikli insan stokunu artıracaklarını belirterek, "Biz özellikle part time çalışmak için gençler ve kadınlar için esnek modeller konusunda çalışmalar yaptık. Şu anda düzenlemeler var ama uygulamada birtakım sorunlar var. Onları da geliştireceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye’de halihazırda uygulamada olan OHAL'in büyük felaketler atlatıldığı için yürürlükte olduğunu ifade eden Şimşek, "En kötüsü geride kaldı." dedi.

(Bitti)

Yorumlar