Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması

- Trakya'daki iş dünyası örgütleri, kararı değerlendirdi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması

EDİRNE / KIRKLARELİ / TEKİRDAĞ (AA) - Trakya'daki iş dünyası örgütleri, ABD ve Türkiye'nin vizeyi karşılıklı askıya almasını değerlendirdi.

Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Moldova ziyaretinde bulunduklarını ve Türkiye'ye akşam geldiğini belirtti.

Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması sürecini yakından takip edemediğini belirten Öztürk, "Her iki taraf açısından da soğukkanlı olunması gerektiğini düşünüyorum. Acele karar vermemek gerekiyor bazı şeylerle ilgili. Bazı yaptırımlar ve alınacak kesin kararlar konusunda soğukkanlı hareket etmek gerekiyor. Soğukkanlı hareket edilmediğinde bunun sonuçları ağır olabiliyor. Bunun da en önemli sonucunu iş dünyası görebiliyor, yaşayabiliyor. Ondan dolayı soğukkanlı hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum iki taraf açısından da." diye konuştu.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt da ABD'nin tavrının yanlış olduğunu, vize işlemlerini askıya alma kararının ABD ile ihracat yapan iş adamlarını ve firmaları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

- "ABD'nin tavırlarının yanlış ve çok sert"

Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD arasındaki sıkıntının en kısa sürede düzeleceğine inandığını söyledi.

Türkiye ile ABD arasındaki sıkıntının her iki ülke piyasalarına olumsuz yansıyacağına dikkati çeken Altıntel, bu sorunun çözülmesi taraftarı olduğunu ifade etti.

ABD'nin yanlış tavırlar içerisinde olduğunu değerlendiren Altıntel, "ABD'nin tavırlarının yanlış ve çok sert. Bu tavırlar karşısında Türkiye'nin de sesziz kalması söz konusu değil. Bu diplomatik yollarla çözülebilecek bir durum. ABD'nin Türkiye'ye karşı haksız tavırları zaman zaman zaten oluyor. Bu ilk değil son da olmayacak. Ancak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Trump bu sıkıntıyı bir telefon görüşmesiyle çözebilir. Bu görüşme için kim arar o tabii ki düşündürücü." diye konuştu.

Altıntel, Türk milletinin soğukkanlı davranması gerektiğini dile getirdi.

İki ülke arasındaki sıkıntıların iş dünyasına da olumsuz yansıyabileceğini aktaran Altıntel, ancak panik yapılacak bir durum olmadığını vurguladı.

- "Hükümetimizin aldığı kararları destekliyoruz"

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (Tekirda TSO) Başkanı Cengiz Günay, ABD'nin vize işlemlerini askıya almasını kınadıklarını söyledi.

Günay, sınırların kalktığı, sosyal, kültürel anlamda hayatın çağdaş dünyada, bu tür kararları doğru bulmadıklarını söyledi.

ABD'nin bu kararının iki ülke açısından hem sosyal hem kültürel hem ticari hayata zarar vereceğini ifade eden Günay, "Her ülkenin de birbirine ihtiyacı var. Siyasi anlamda da bu problemin çok kısa sürede çözüleceğine inanıyorum. Türkiye, NATO ülkesi olarak ABD'nin müttefiki konumundadır. Sorunun diplomatik yollarla bir an önce çözülmesinde fayda var." dedi.

Hükümetin konuyla ilgili söylenmesi gerekenleri söylediğini, iş dünyası olarak da konuyu yakından takip ettiklerini dile getiren Günay, şunları kaydetti:

"Tekirdağ iş dünyası olarak hükümetimizin aldığı kararları destekliyoruz. Bunlar hükümetler arası diyaloglardan kaynaklanan sorunlar. İş dünyası, bu sorunlara takılmadan rutin ticari hayatına bakmalıdır, devam etmelidir. Bizim de arzumuz bir an önce negatif etkilerini görmeden bu işin çözülmesi. Ancak bu ülke olarak 'bazı şeylerden taviz vermemiz gerektiği' anlamına gelmemeli. Eğer bizlerin bilmediği konular da varsa ülke menfaatleri kapsamında biz hükümetimizin, devletimizin alacağı kararların da yanındayız."

Yorumlar