Türkiye hasta yatağı kapasitesi ne kadar? Türkiye kaçıncı sırada

Türkiye'nin dünya ortalamasında hasta yatağı sayısında çok iyi bir konumda olduğu biliniyor. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri ABD, İngiltere, Kanada ve İsveç gibi ülkeler Türkiye'nin gerisinde yer alıyor. Türkiye, hasta yatağı kapasitesinde 36 OECD ülkeleri arasında 7. Sırada yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye hasta yatağı kapasitesi ne kadar? Kaç?

Koronavirüs salgını tehlikesinin giderek büyümesi üzerine birçok vatandaşın aklında Türkiye'deki hasta yatağı kapasitesinin durumu geliyor. Doğal olarak da, "Türkiye'de hasta yatağı sayısı veya kapasitesi ne kadar?" diye soruluyor. İşte Türkiye'nin hasta yatağı kapasitesi ve dünya sıralamasındaki yeri: 

Türkiye 2002 yılında iktidara gelen AK Parti hükümetlerinin en başarılı olduğu alanlardan birisi sağlık olarak biliniyor. Hatta ilk sırada sağlık sayılabilir. Çünkü, ülkenin kronik sorunu haline gelen sağlık konusunda özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çok hassas davranması ülkeye bu alanda çağ atlattı. Türkiye'nin 20 yıl öncesinde sadece 144 bin hasta yatağı vardı. Son 20 yılda bu sayıya 100 bine yakın yeni hasta yatağı daha eklendi. Son 20 yıldaki artış oranı yüzde 70'e yakın olarak biliniyor. Türkiye'nin Avrupa, Asya ve ABD'den bile sağlık turizmine ev sahipliği yapması bu alandaki en büyük ispattır. Avrupa ülkelerinden sürekli Türkiye'ye tedavi olmaya gelen hastalar var.

Türkiye hasta yatağı kapasitesi konusunda dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer alıyor. Buna göre, ABD, Kanada, İngiltere ve İsveç gibi birçok ülke hasta yatağı kapasitesi konusunda Türkiye'nin gerisinde yer alıyor. 

Türkiye 36 OECD ülkesi arasında hasta yatağı kapasitesi bakımından 7. sırada yer alıyor.

Türkiyede hasta yatağı kapasitesi

TÜRKİYE'DE YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI NE KADAR?

Türkiye'de yoğun bakım yatağı sayısı da dünya ortalaması hatta OECD ortalamasının üzerinde bulunuyor. Bu konuda en güvenilir ve net açıklamayı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapmıştı. Türkiye'de 13 bin 211'i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitesinin olduğunu söyleyen Koca, "Son dönemde açtığımız şehir hastanelerine rağmen yatak sayımız Avrupa ve OECD ortalamalarının altındadır. 10 bin kişiye 28 yatak düşmektedir. OECD ortalaması 40'tır. Yoğun bakım yatak durumunda ise şanslı durumdayız. Erişkin ve çocuk yoğun bakımlar dahil 100 bin kişiye Almanya'da 29, İtalya'da 13, Fransa'da 12 yoğun bakım yatağı bulunuyor iken ülkemizde bu sayı 40'tır. Hastanelerimizde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup, gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır" dedi.

Türkiye'deki hasta yatağının yüzde 80'i Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelere ait, yüzde 20'si ise özel hastanelere ait.

Yorumlar