Türkiye Finans Forumu

- Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ: - "Ocak-Şubat'tan itibaren milyarın üzerinde halka arzları görüyor olacağız. Sermaye piyasalarımızı geliştirmek istiyorsak doğru ölçekle güven artırıcı şekilde ilerlememiz lazım, çünkü şu an dipteyiz" - "Şu an Türkiye’de sermaye piyasaları olduğunu düşünmüyorum"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Finans Forumu

İSTANBUL (AA) - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Ocak-Şubat'tan itibaren milyarın üzerinde halka arzları görüyor olacağız. Sermaye piyasalarımızı geliştirmek istiyorsak doğru ölçekle güven artırıcı şekilde ilerlememiz lazım, çünkü şu an dipteyiz." dedi.

Karadağ, Türkiye Finans Forumu kapsamında düzenlenen "Sermaye Piyasaları" oturumundaki konuşmasında, ilk göreve geldiğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) bir etkinliğinde de sermaye piyasalarının sorunlarının ve geleceğinin tartışıldığını anımsatarak, o dönem sermaye piyasalarının en temel probleminin güven açığı olduğunun konuşulduğunu aktardı.

Yatırımcının yeterince güveninin olmadığını anımsatan Karadağ, sektördekilerin de sermaye piyasalarına güvenilmeyeceği görüşünü paylaştığını söyledi. Karadağ, gelişen veya derinleşen bir sermaye piyasasından bahsetmek için ülkenin genel atmosferinin uygun olması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ülke gündeminde ekonominin ve sermaye piyasalarının hak ettiği yeri alabiliyor olması lazım. Geçtiğimiz yıl içinde biz çok iyi, çok düzgün de çalışsak böyle bir gündem yoktu Türkiye'de. Bazen siyasi ve diğer gündemler ülke gündemini o kadar dolduruyor ki, siz ekonomik bir şeyi gündeme bile taşıyamıyorsunuz. Biz bu dönemi toparlanma, içe dönük çalışmalar, regülasyon tarafındaki eksiklikleri giderme, ürünlere yönelik neler yapabileceğimiz gibi konularla ilgili çalışarak geçirdik.

Güven artırıcı önlemler diyoruz ya, en fazla güven artırıcı önlemler, ürünlere ihtiyaç var, bunu yapıyor olmamız lazım. Bu ürünlerin de mevcut sistemle uyumlu olması lazım. Bizim bazen güzel ürünlerimiz var ama mevcut sistemle o kadar çarpışık, uyumsuz duruyor ki. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bizim çok güzel ürünümüz ama hiçbir tarafa uyumu yok, sisteme entegre olamıyor. Ne yasal emeklilik sistemiyle entegrasyonu var, bu tarafa geliyoruz kendi içinde BES'lerin birbiriyle de entegrasyonu yok."


- "Sermaye piyasalarına doğru bir yönlenmeye uygun ürünleri hazırlayıp piyasaya sunmamız lazım"


Ciro üzerinden devletin yüzde 25 katkı verdiği bir sektörün uçması gerektiğini belirten Karadağ, "Ona rağmen hala tık tık tırmalayıp duruyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sermaye piyasası büyüklükleri diye herkesin konuştuğunu üst üste koyulduğunda ulaşılan rakamların yetersiz olduğunu dile getiren Karadağ, tespitin doğru yapılması gerektiğini söyledi.

"Şu an Türkiye’de sermaye piyasaları olduğunu düşünmüyorum." diyen Karadağ, bunu iş adamları ile olan görüşmelerinden çıkardığını söyledi.

Karadağ, "Ocak-Şubat'tan itibaren milyarın üzerinde halka arzları görüyor olacağız. Sermaye piyasalarımızı geliştirmek istiyorsak doğru ölçekle güven artırıcı şekilde ilerlememiz lazım, çünkü şu an dipteyiz. Bunun için uygun koşulların olduğunu düşünüyorum. Dünyada olduğu gibi bizde de sermaye piyasalarına doğru bir yönlenmeye uygun ürünleri hazırlayıp piyasaya sunmamız lazım." diye konuştu.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkan Vekili Berra Doğaner de kendilerini en çok eleştirdikleri yerlerden birinin borsa olduğunu belirterek, işlem gören şirket sayısının ve piyasa değerinin az olduğunu anımsattı.

Bu noktanın geliştirilmesi gerektiğine işaret eden, yatırımcı sayısında da bir ezber olduğunu ve hep az denildiğini kaydeden Doğaner, "Aslında çok da az değil. Bizim az dediğimiz sermaye piyasası sisteminde 14 milyon 296 bin tane açık hesap var. 10 milyon yatırımcının sermaye piyasasına dokunduğunu görüyoruz mükerrerleri elersek.” diye konuştu.

"Sermaye Piyasaları" oturumu ile Türkiye Finans Forumu sona erdi.

Yorumlar