Türkiye Finans Forumu

- Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Cantekin: - "2017'nin ilk 9 ayını son derece başarılı tamamladık. Aktif büyüklüğümüzü ilk 9 ayda yüzde 22 büyütmek suretiyle 126 milyar liraya getirdik, sağladığımız finans desteğini yaklaşık yüzde 25 oranında büyüterek 115 milyar liraya yükselttik" - "2017 yılının ikinci çeyreğindeki finansal canlanmanın etkisiyle yılın tamamını etkileyecek ciddi bir finansal büyüme sağladık"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Finans Forumu

İSTANBUL (AA) - Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı ve Turkcell Finansman Genel Müdürü Mehmet Cantekin, bu yılın ilk 9 ayını son derece başarılı tamamladıklarını belirterek, "Aktif büyüklüğümüzü ilk 9 ayda yüzde 22 büyütmek suretiyle 126 milyar liraya getirdik, sağladığımız finans desteğini yaklaşık yüzde 25 oranında büyüterek 115 milyar liraya yükselttik." dedi.

Türkiye Finans Forumu kapsamında düzenlenen "Banka Dışı Finansman" oturumunda konuşan Cantekin, OECD ülkelerinde yapılan bir çalışmaya göre, banka dışındaki finansal sektör oyuncularının Türkiye'deki payının yüzde 13 olduğunu söyledi.

Söz konusu pay içinde kendilerinin temsil ettiği 3 sektör olduğunu belirten Cantekin, şunları kaydetti:

"Buradan şöyle bir sonuç çıkarıyorum; biz ülkemizde, finansal yapımızda, finansman desteğinin yükünün neredeyse tamamını bankalarımızın üzerine yüklemişiz. Banka dışı finansal kuruluşların bu yapısal çerçevede ciddi bir gelişim alanı olduğunu görüyoruz. Biz de birlik olarak, Türkiye'nin finansal sisteminin sağlıklı, sürdürülebilir, derinliği ve çeşitliliği olan bir yapıya nasıl kavuşturulacağı yönünde çalışıyoruz. 2017'nin ilk 9 ayını son derece başarılı tamamladık. Aktif büyüklüğümüzü ilk 9 ayda yüzde 22 büyütmek suretiyle 126 milyar liraya getirdik, sağladığımız finans desteğini yaklaşık yüzde 25 oranında büyüterek 115 milyar liraya yükselttik. 2017 yılının ikinci çeyreğindeki finansal canlanmanın etkisiyle yılın tamamını etkileyecek ciddi bir finansal büyüme sağladık. Aktif kalitemizi 2017 yılında çok iyi yönettik. Yasal takipteki alacaklarımızı yüzde 2 oranında azalttık."

Cantekin, karlılık ve öz kaynaklarda da önemli büyüme sağladıklarına işaret etti. 2017'de mevcut şartlarda finansal olarak faaliyetlerini geçen yıla göre son derece iyi şekilde yerine getirdiklerini ifade eden Cantekin, Türkiye'deki yüzde 13'lük payın artırılması için bunların yeterli olmadığını söyledi.

Cantekin, Türkiye'de finansal sitemde derinlik ve çeşitliliğin değiştirilmesi için yapılması gereken çalışmalar olduğunu belirterek, "Biz bir yandan finansal anlamda kendi işlerimizi en iyi şekilde yapmaya çalışırken, diğer yandan yapısal reform adı altında yapılması gereken konularda hükümetimizle çok değerli çalışmalar yapıyoruz. Sektörlerimiz için çok önemli değişiklikler Meclis'ten geçti. Bunlar önemli..." ifadelerini kullandı.


- "2012 yılından sonra büyümeler hızlanıyor"


FKB Başkan Vekili ve Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen de finansal kiralama sektöründe 25 şirket, bin 450 çalışan ve 60 bin aktif müşteri olduğunu bildirdi.

Son 10 yılın büyümesine bakıldığında, 2012'ye kadar yatay bir büyüme olduğunu belirten Gökmen, "2012 yılından sonra büyümeler hızlanıyor. Eylül sonu itibarıyla 54,5 milyar aktif toplamına ulaştık. Son 5 yılın büyümesi yaklaşık yüzde 19'larda... Bu yıl ise eylül sonu itibarıyla büyüme yüzde 22 oldu. Her yıl yaptığımız yeni işlem hacmine bakıldığında, yılda yaklaşık 23-24 bin sözleşme yapıyoruz, 18-19 milyar lira da yeni işlem finanse ediyoruz. En çok işlem yaptığımız ürün grubu iş ve inşaat makineleri..."

FKB Faktoring Sektör Kurulu Başkanı Çağatay Baydar ise yıllık 140 milyar liralık işlem hacmi ve 36 milyar lira aktif büyüklükleri olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin, ihracat faktoringi kullanımında birinci sırada olduğunu söyledi.

FKB Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Finans Genel Müdürü Pınar Kitapçı, sadece tüketicilere değil, KOBİ'ler başta olmak üzere bütün ticari işletmelere yönelik bir faaliyet alanları olduğunu anlattı.


Yorumlar