Türkiye ekonomisinin 2016 yılı büyüme rakamları

- SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul: - "2016'nın son çeyreğinde yaşanan yüzde 3,5'luk başarılı büyümeyle bu düzeyin beklentilerin üzerinde yüzde 2,9'a yükselmesi, 2017 yılında iş dünyamızın gayretlerini daha da artırması açısından önemli olmuştur. Performansın daha iyi seviyelerde olacağı inancını taşıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ekonomisinin 2016 yılı büyüme rakamları

SAKARYA (AA) - Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, 2016'nın son çeyreğinde yaşanan yüzde 3,5'luk başarılı büyümeyle bu düzeyin beklentilerin üzerinde yüzde 2,9'a yükselmesinin, 2017 yılında iş dünyasının gayretlerini daha da artırması açısından önemli olduğunu bildirdi.

Kösemusul, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2016 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) sonuçlarına göre, Türkiye ekonomisinin 2016'da yüzde 2,9 büyüdüğünü, yılın son çeyreğindeki büyüme oranının ise yüzde 3,5 olduğunu anımsattı.

Ekonomide yüzde 2,2 düzeyinde bir büyüme beklentisi olduğunu belirten Kösemusul, "2016'nın son çeyreğinde yaşanan yüzde 3,5'luk başarılı büyümeyle bu düzeyin beklentilerin üzerinde yüzde 2,9'a yükselmesi, 2017 yılında iş dünyamızın gayretlerini daha da artırması açısından önemli olmuştur. Performansın daha iyi seviyelerde olacağı inancını taşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mahmut Kösemusul, Türkiye'nin referandum sürecinde, içeride ve dışarıda, terör başta olmak üzere birçok sorunla mücadele ettiğini vurgulayarak, sağlam ve güvenilir bir ekonominin hayati olduğunu, güven ortamı ve istikrarla yatırımcıların gözünün Türkiye'de olmaya devam edeceğini kaydetti.

- "Tahminlerin üzerinde gerçekleşen rakamlar bizi memnun etmiştir"

Ekonomideki yapısal reformlar, karar vericiler ve iş dünyasının ortak gayretlerinin halk oylamasından sonra da devam edeceğini aktaran Kösemusul, şunları kaydetti:

"Kişi başına düşen milli gelir cari fiyatla 2016 yılı için 32 bin 676 lira (10 bin 807 dolar) oldu. 2015 yılında bu değer, 25 bin 130 lira (9 bin 261 dolar) olarak belirlenmişti. Yüzde 1,8 olarak açıklanan daralma rakamı, yüzde 1,3'e revize edildi. Sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 4,5, inşaat sektörünün toplam katma değeri yüzde 7,2 arttı. Tahminlerin üzerinde gerçekleşen rakamlar, moral ve motivasyon için önemlidir ve bizi memnun etmiştir. Bürokrasimize ve iş dünyasına önemli görevler düşüyor. Ülkemize, milletimize ve iş dünyamıza, Türkiye'nin önünde duran meselelerin, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve milletimizin kararıyla çözüme kavuşturulacağına inanıyoruz. 2017 yılı sonu, inanıyoruz ki daha iyi olacaktır, olmalıdır."

SATSO Başkanı Kösemusul, Sakarya'da 5 bin 800 olan yeni istihdam hedefini yıl sonuna kadar 15 bin ilave istihdam olarak güncellediklerini vurguladı.

Sakarya'nın ihracatını en çok yükselten il olduğunu, daha da artması için gayret ettiklerini belirten Kösemusul, "Sanayicilerimiz Endüstri 4.0 çağının gerekliliklerini uygulamak için azami çaba sarf ediyor. Kaliteli eğitim, katma değerli güçlü üretim, nitelikli istihdam, Ar-Ge - inovasyon, tasarım ve markalaşma ne kadar iyi seviyelerde olursa, rekabet gücümüz o kadar artacak. Referandumda milletimizin olumlu kararı sonucunda iş dünyamız işlerine sımsıkı sarılacak, ülkemiz ve şehirlerimiz inanıyorum ki hedeflerine daha kısa sürede ulaşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar