Türkiye dün son kez uyarmıştı: Suudi Arabistan dökülmeye başladı

Türkiye, Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda ipe un sermeye kalkışan Suudi Arabistan'a dün son kez uyarı vererek, olayın uluslararası mahkemelere taşınabileceği uyarısında bulunmuştu. Aradan 24 saat geçmeden Suudi Arabistan dökülmeye başladı, cinayeti bütün detaylarıyla itiraf etti. Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı'nın katillerine idam cezası istediği açıklandı. Sudi savcı, Cemal Kaşıkçı'nın neden ve nasıl öldürüldüğüne dair ilk kez kan donduran açıklamalarda bulundu. Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da yeni bir açıklama yaparak, cinayetin çok büyük bir hata olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye dün son kez uyarmıştı: Suudi Arabistan dökülmeye başladı

Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'nda 2 Ekim 2018 tarihinde katledilen Gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda ipe un sermeye çalışan Suudi Arabistan, Türkiye'nin uluslararası yargılama sinyali üzerine patır patır dökülmeye başladı.

Türkiye'nin uyarısının üzerinden 24 saat geçmeden Suudi Arabistan'dan peş peşe açıklamalar geldi. Suudi Arabistan başsavcısı, konsoloslukta vahşi bir şekilde katledilerek ortadan kaldırılan Cemal Kaşıkçı'nın nasıl ve neden katledildiğini ilk kez açıkladı. 

Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Suudi savcı, Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'a götürülmek istendiğini, ancak direnince ilaç ile zehirlendiğini, cesedinin de parçalara ayrılarak konsolosluktan çıkarıldığını açıkladı.

Öte yandan, Prens Selman'ı etkisi altında tutan danışmanlarından Katani (Kahtani) hakkında da soruşturma açıldığı belirtildi. Açıklamada, Katani'nin yurt dışına çıkışı yasaklandı.

Suudi Arabistan başsavcısı, başkonsolosluktaki güvenlik kameralarının şüphelilerden biri tarafından bozulduğunu söyledi.

Suudi savcı, cinayetle ilgili baş şüphelinin robot resminin çizilerek Türkiye'ye verileceğini ifade etti.

CESED YEREL İŞBİRLİKÇİ TARAFINDAN GÖMÜLDÜ

Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürülüp parçalara ayrıldıktan sonra yerel işbirlikçi tarafından konsolosluktan çıkarıldığını, konsolosluk dışında bir yerde gömüldüğünü kaydetti.

ÖLÜM EMRİ İSTANBUL'DA VERİLDİ

Suudi Savcı, Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'a götürülmesi için çaba harcandığını ancak ölüm emrinin İstanbul'da verildiğini ileri sürdü.

NEW YORK TIMES YAZMIŞTI

New York Times, gazetesinde dün yer alan bir haberde, cinayetin baş sorumlularından birinin Katani olduğunu, Katani'nin ise Prens Bin Selman'ı etkisi altında tutan bir isim olduğunu yazmıştı.

Suudi Arabistan başsavcısı, Cemal Kaşıkçı'nın katillerine idam cezası istediklerini açıkladı.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili açıklamada bulundu.

Cubeyr, "Olay büyük bir suç ve büyük hata. Suça karışan herkes soruşturulup yargılanacak. Olay adli bir vaka ve siyasileştirilmesini reddediyoruz. Halen cevap bekleyen sorular var. Kaşıkçı davasının uluslararası boyuta taşınması kabul edilemez" dedi.

Cubeyr, Prens Selman'ın Kaşıkçı cinayetiyle hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

Bugün Suudi Arabistan Başsavcısı da olaya ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Yorumlar