Türkiye, Çin'den izahat istedi

Ermenistan'a gönderdiği yardım kolileri üzerine, "Dostluğumuz Ararat (Ağrı Dağı) 'tan daha yüksektir" şeklinde ifadeler kullanan Çin, Türkiye'nin tepkisini çekti. Dışişleri Bakanlığı, Çin Büyükelçiliği'nden izahat istedi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Çin'den izahat istedi

Çin, Türkiye'nin en hassas olduğu konulardan birini kaşıyarak tepki çekti. Ermenistan'ın yıllardır hak iddia ettiği Ağrı Dağı meselesini kaşıyan Çin yönetimi tepkilerin nedeni oldu. 

Koronavirüs nedeniyle Ermenistan'a yardım kolileri gönderen Çin, kolilerin üzerine "Dostluğumuz Ararat (Ağrı Dağ) Dağı'ndan daha yüksektir" şeklinde ifadeler kullandı. Türkiye'nin hassasiyetlerin kaşıyan bu hareket Ankara'dan tepki çekti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Çin Halk Cumhuriyeti’nin COVID-19 Salgını ile Mücadele bağlamında Ermenistan’a gönderdiği yardım paketlerinde Ağrı Dağı’na atıfta bulunulmasına ilişkin açıklama yaptı.

Aksoy açıklamasında, söz konusu haberler üzerine 11 Nisan günü Ankara’daki Çin Ankara Büyükelçisi ve Pekin’de de Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak izahat istendiğini belirtti.

Aksoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Ermenistan’a gönderdikleri yardımların bir yerel yönetim tarafından hazırlandığını ve bir özel şirket tarafından Erivan’a ulaştırıldığını, söz konusu yerel yönetim tarafından paketlerin üzerine sadece Çince ifadeler yazıldığını ve bunlarda Ağrı Dağı’ndan bahsedilmediğini, Ağrı Dağı’na atıf yapan İngilizce ifadelerin ise sonradan eklendiğinin anlaşıldığını bildirmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi halihazırda durumun araştırılmakta olduğunu ve sonucundan tarafımıza bilgi verileceğini söylemiş ve bu vesileyle Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ifade etmiştir” ifadelerini kullandı.

Ermenistan'daki bazı kesimler Ağrı Dağı ve çevresinin kendilerine ait olduğunu belirterek hak iddia ediyor. Ağrı Dağı için ise "Ararat" ifadesini kullanıyorlar.

Yardım kolilerinde tam olarak; "Dostluğumuz Ararat dağından daha yüksek, Yontgze nehrinden daha uzun olmalı" şeklinde ifadeler kullanılıyordu. 

Yangtze, Yangzi Jiang veya Gök Irmak olarak da isimlendirilen nehir ise dünyanın en uzun üçüncü Asya kıtasının ise en uzun nehridir. Kaynağını Çin'in orta kesimindeki dağlardan alır, Doğu Çin Denizi'ne boşaltır. Uzunluğu 6 bin 370 kilometredir. Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Yaklaşık 2 milyon kilometre karelik bir havzayı sulamaktadır. 

Yorumlar

çılgın çin ile hertürlü alış veris kesilmesi lazım yoksa akıllanmazlar......