Türkiye Çiçekçiler Birliğinden istihdam açığı açıklaması

-Türkiye Çiçekçiler Birliği Başkanı İsmail Başaran: -"Türkiye'de çiçekçilik sektöründe 3 bine yakın istihdam açığı bulunuyor" -"Türkiye’nin pek çok ilçesinde çiçekçi mağazası açığı bulunuyor"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Çiçekçiler Birliğinden istihdam açığı açıklaması

İSTANBUL (AA) - Türkiye Çiçekçiler Birliği Başkanı İsmail Başaran, Türkiye'de çiçekçilik sektöründe 3 bine yakın istihdam açığı bulunduğunu belirtti.

Başaran yaptığı yazılı açıklamada, özellikle son 10 yıldır genç elemanların sektöre dahil edilmediğini ve Türkiye'de çiçekçilik sektöründe 3 bine yakın istihdam açığı bulunduğunu ifade etti.

Çiçekçiliğin ayrıca, yeni bir iş alanı olarak da düşünülebileceğini ve Türkiye’nin pek çok ilçesinde çiçekçi mağazası açığının da bulunduğunu aktaran Başaran, özellikle belediyelerin katkı sağlaması ve eğitimler vermesiyle sektöre yeni mağazaların kazandırılabileceğini, böylelikle yeni istihdam alanlarının açılabileceğini dile getirildi.


- Baharla birlikte istihdam açığı daha fazla görünür hale geldi


Başaran, sektörün kış aylarında bir daralma yaşadığını ancak baharla birlikte birçok sektörde olduğu gibi çiçekçilik sektöründe de hareketlenmenin başladığını vurguladı.

Ciddi manada çiçek tasarımcısı servis elemanı ve çiçek taşıyacak şoför açığı bulduğunu kaydeden Başaran, "Bu işi yapmak isteyen insanlar 2 ya da 3 ay sürecek bir eğitim sonunda sektöre dahil edilebilirler. Çiçek tasarımcılığı Avrupa’da başlı başına bir meslek ve bu alana yönelik özel okullar bulunuyor. Türkiye’de de algı, renk bilgisi, kreatif düşünce ve doku konusunda verilecek özel eğitimler ve sonrasında mağazalardaki uygulamalı anlatımlarla sektörün eleman açığı hızla kapatılabilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı'nın liselerde ve üniversitelerde bu alanla ilgili bölümler açmasının faydalı olacağını vurgulayan Başaran, peyzaj konusunda eğitim veren bölümlerin bulunduğunu ancak kesme çiçekçilik alanında bu tarz eğitim veren kurum sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Başaran, şunları kaydetti: "Türkiye genelindeki bin üyemizle bu türden eğitimlerin yaygınlaştırılması halinde destek vermeye hazırız. Milli Eğitim ya da belediyelerin halk eğitim merkezleri, meslek edindirme kursları bu yönde eğitimlerini arttırırsa, biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Biz mağazalarımızda haftanın 2-3 günü staj eğitimleri verebiliriz. Böylelikle sektöre hızlı şekilde eleman kazandırılmış olacaktır. Çiçeklere dokunarak ve çiçek ustalarını seyrederek daha hızlı şekilde bu işi gençler öğrenebilir."





Yorumlar