Türkiye Basketbol Federasyonundan açıklama:

- "Münih Yerel Mahkemesi, Avrupa Ligi tarafının girişimi ile ilgili olarak FIBA'nın düzenleyeceği Basketbol Şampiyonlar Ligi organizasyonu aleyhine alınmış geçici kararı iptal etti" - "Bu karar FIBA'nın üst otorite olarak uluslararası müsabakalar düzenleme konumunu tescil etmiş oldu"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Basketbol Federasyonundan açıklama:


İSTANBUL (AA) - Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), Münih Yerel Mahkemesinin, Avrupa Liginin girişimi ile ilgili olarak FIBA'nın düzenleyeceği Basketbol Şampiyonlar Ligi organizasyonu aleyhine alınmış geçici kararı iptal ettiğini duyurdu.

TBF'den yapılan açıklamada, Münih Yerel Mahkemesinin yaptığı duruşmada, şu kararın alındığını bildirdi:

"Münih Yerel Mahkemesi, Avrupa Ligi tarafının girişimi ile ilgili olarak FIBA'nın düzenleyeceği Basketbol Şampiyonlar Ligi organizasyonu aleyhine alınmış geçici kararı iptal etti. Bu karar FIBA'nın üst otorite olarak uluslararası müsabakalar düzenleme konumunu tescil etmiş oldu."

FIBA'nın gerekli belgelerle yaptığı başvuruların mahkeme tarafından kabul edildiğinin aktarıldığı açıklamada, "Durumu değerlendiren yerel mahkeme, FIBA'nın tüm itiraz ve taleplerini yerinde bularak almış olduğu ilk kararı yürürlükten kaldırdı. Bu kararı iptal eden mahkeme ayrıca, katılımcıların FIBA'ya olan itirazlarında gecikme olduğuna kanaat getirdi. Bunun nedeni de katılımcıların 20 Mart 2016 tarihinde FIBA tarafından alınmış karara, durumdan haberdar olmalarına rağmen ivedilik ile itiraz etmemiş olmamaları olarak gösterildi." denildi.

Bu kararın tüm platformlar için bir örnek olacağının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği gibi basketbolda yaşanan bu tartışma durumu aslında tek örnek olmayıp, birtakım ticari şirketlerin kar amaçlı operasyonlar geliştirerek (ve bazen ortaklıklar oluşturarak) resmi uluslararası spor platformlarını yönetmeye yetkilendirilmiş kurumlarla mücadeleye girişmeleri, çeşitli spor dallarında ara sıra rastlanan bir durum olabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında Münih Yerel Mahkemesinin bu son kararının, tüm platformlar için bir içtihat oluşturduğu bazı uzman hukukçular tarafından dile getirilmektedir."

Münih Yerel Mahkemesi, daha önce FIBA'nın, Avrupa Ligi organizasyonlarında mücadele etme hakkı kazanan kulüplere ve bağlı oldukları federasyonların milli takımlarına herhangi bir yaptırımda bulunmaması gerektiğine karar vermişti.

Yorumlar