Türkiye Aksaz'a füze konuşlandırabilir

Türkiye, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki enerji rezervlerini ele geçirmek için ABD, İsrail ve Mısır gibi ülkelerle kurduğu 'ittifak' adımlarını yakından takip ediyor. Yunanistan son olarak İsrail ile Girit adasına ortak radar kuracağını açıkladı. İsrail konu ile alakalı henüz açıklama yapmazken oluşabilecek tehditlere karşılık Girit'i menzili içine alan BORA füzelerinin Aksaz Askeri Üssü'ne yerleştirilmesi, gerekirse KKTC'ye deniz ve hava üssü kurulması, topçu roketleri, güdümlü topçu füzeleri ve seyir füzelerinin gerekli noktalara yerleştirilmesi gibi seçenekler masaya gelebilir.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Aksaz'a füze konuşlandırabilir

Gerilimin her geçen gün biraz daha yükseldiği 'Doğu Akdeniz'deki enerji savaşlarında' Yunanistan'ın diğer ülkelerle kurduğu ittifakları Ege'ye ve askeri alana da taşımaya yönelik adımlar Türkiye'nin yakın takibinde.

Daha önce hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Milli Savunma Bakanı Akar tarafından 'Ne Ege'de ne de Akdeniz'de oldubittiye izin vermeyiz ve her iki tarafta da aynı anda haklarımızı koruma gücüne sahibiz' sözleri Türkiye'nin 'Mavi Vatan 2019' tatbikatıyla ete kemiğe bürünmüştü.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır, İtalya, Fransa ve ABD ile çeşitli ittifaklar kuran Yunanistan'ın son olarak 'İsrail ile Girit'te çok gelişmiş bir askeri radar üssü kuracağını açıklama gözler bir kez daha bölgeye çevirdi.

Girit'e radar üssü kurulması daha önce de gündeme gelmişti

Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz, Girit'e radar konusunun daha önceki yıllarda da gündeme geldiğini ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Normal şartlarda Türkiye’nin de Yunanistan’ın da Ege’yi gözetleyebilecek radar ağlarına zaten sahip olduğunu söyleyen Oğuz, aynı konunun yeniden gündeme getirilmesinin Yunanistan'ın yeni bir oyunu olup olmadığının anlaşılabilmesi için İsrail'den de bir açıklama beklenmesinin daha doğru olacağın ı söyledi. Oğuz, konuyla ilgili olarak, "Eğer İsrail kabullenirse ilk defa Ege'de Türkiye'yi tehdit etme amacıyla kullanılan bir projenin parçası olduğu mesajını vermiş olacak" ifadesini kullandı.

Türkiye de adımlar atar

"MedEast boru hattı sözleşmesi ve bölge ülkelerinin yanlarına ABD’yi de alarak ortak askeri tatbikatlar yapmalarına ek olarak Türkiye’yi tehdit etme amaçlı yeni bir radar veya bölge ülkelerinin Türkiye karşıtı faaliyetlerini artırması durumunda ülkemizin de karşılık vermesi doğru olacaktır" diyen Oğuz, masadaki muhtemel seçenekleri şu şöyle anlattı:

Böyle bir senaryoda Türkiye'nin atabileceği farklı adımlar var. Örneğin Ege için Girit'e en yakın noktalardan biri olan Aksaz Üssü'ne ya da Datça’ya BORA füzeleri konuşlandırılabilir. Yunanistan ve İsrail bu adımın vereceği mesajı alacaklardır.

Öte yandan yaşananların odağında yer alan Doğu Akdeniz için de Türkiye yeni adımlar atabilir. Bunlardan biri KKTC’ye deniz ve hava üsleri kurulması olacaktır. Oraya kurulacak üsler hem Kuzey Kıbrıs'ı koruma kararlılığımız, hem de adanın güneyine çok hızlı şekilde erişme niyetimiz hakkında mesajlar verecektir.

Aynı şekilde Rum Kesimi’ne kurulması sürekli gündemde olan yabancı üslere yönelik; topçu roketleri, güdümlü topçu füzeleri, seyir füzeleri, kara konuşlu gemisavar füzeleri ve hava savunma sistemleri yerleştirilmesi de öncelikle değerlendirilebilecek adımlar olarak duruyor."

Yorumlar