"Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı sağladı"

- Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma: - "Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı sağladı" - "(FETÖ ile bağlantılı) Bu okulları kapattık ve burada okuyan çocukların zaman kaybetmemesi için TİKA'yla birlikte çalıştık" - "Önümüzdeki birkaç ay içinde büyükelçiliklerimizin açıldığını görebileceğimizi sanıyorum" - "(Askeri ve teknolojik alanlarda) Bu iş birliği sadece iki ülke için değil aynı zamanda tüm bölge ve dünyada barışın egemen olması için yararlı olacaktır"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı sağladı"

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, Türkiye'nin Afrika açılımı hakkında, "Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı sağladı." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Koromo, AA muhabirinin ikili ilişkiler, Türkiye'nin Afrika açılımı ve gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

İki ülkenin büyük fırsatlara sahip olduğunu ve bu ziyaretin çok iyi seviyede olan ilişkileri daha da geliştireceğini belirten Koroma, ilişkilerin karşılıklı yarar temelinde olduğunu ifade etti. Koroma, Türkiye'nin ülkesine özellikle de Ebola salgınıyla mücadele dönemindeki desteğini hatırlattı.

İlişkileri çok daha güçlü hale getirmek için yeni yollar bulma, değerlendirmelerde bulunma ve tarım, kalkınma, madencilik, endüstri ve turizm başta olmak üzere özel sektörde keşifler yapmak için uygun zaman olduğunu dile getiren Koroma, ayrıca uluslararası terörizm konusunda iş birliği yapmak gerektiğini anlattı.

- "Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesine katkı sağladı"

Türkiye'nin Afrika açılımını değerlendiren Koroma, ilişkilerin Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayandığını, modern Türkiye'nin liderliğinde de devam ettiğini anımsattı. Koroma, "Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı sağladı." diye konuştu.

Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkati çeken Koroma, bunun Türkiye'nin açılımının somut bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Koroma, Türkiye'nin Afrika'ya açılımının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemden bu yana devam ettiğini hatırlattı. Erdoğan'ın ayrıca Afrika'nın güvenlik, barış ve istikrarı için de doğrudan çabaladığını vurgulayan Koroma, bu bağlamda birçok Afrika ülkesini ziyaret ettiğini, Somali'de barışın sağlanması için yüksek düzeyde stratejik toplantılar düzenlediğine işaret etti. Koroma, şöyle devam etti:

"Bütün bunlar Afrika ülkelerinin Türkiye'yi neden stratejik ortak olarak benimsediğini açık şekilde ortaya koyuyor diye düşünüyorum. Erdoğan, gelecekte genç nüfus ve doğal kaynakların kullanımı konusunda desteğe ihtiyaç duyulacağını gördüğü için Afrika'yı seçti."

Konuk cumhurbaşkanı, Erdoğan ile karşılıklı büyükelçilik açma konusu üzerinde anlaştıklarını belirtti. Bunun için çok hızlı adımlar atacaklarını anlatan Koroma, "Önümüzdeki birkaç ay içinde büyükelçiliklerimizin açıldığını görebileceğimizi sanıyorum." şeklinde konuştu.

Koroma, ülkesinin gelişmesi noktasındaki çabalara Türkiye'nin her zaman destek olduğunun altını çizdi.

Ebola salgınıyla mücadeleyi tamamladıklarını ve hatta bu salgına yönelik olarak uyguladıkları tedavi programını da sonuçlandırmak üzere oldukları anlatan Koroma, tarım ve enerji sektörünü geliştirmek, özel sektör ve ticareti canlandırmak için Türkiye'nin desteğiyle birlikte yürümek istedikleri ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin çok düşük seviyede olduğunu belirten Koroma, barış ve istikrarla birlikte bunu yükseltmek için özel sektörün de desteğiyle yeni yollar inşa etme zamanının geldiğini belirtti.

- FETÖ okulları

Koroma, ülkesindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı okulların durumu hakkında mevkidaşına bilgi verdiğini söyledi. Hükümet olarak çok ciddi adımlar attıklarını kaydeden Koroma, "Bu okulları kapattık ve burada okuyan çocukların zaman kaybetmemesi için TİKA’yla birlikte çalıştık." diye konuştu.

Türkiye ile askeri ve güvenlik alanında kapasiteleri geliştirmek için doğru bir zaman olduğunu dile getiren Koroma, "Bu iş birliği sadece iki ülke için değil aynı zamanda tüm bölge ve dünyada barışın egemen olması için yararlı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar