"Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin Geleceği" paneli

- Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaymakcı: - "Gümrük Birliği güncellenmesi, AB-Türkiye ilişkilerini ilerletmeye ve Ankara-Brüksel arasındaki güveni tekrar inşa etmeye yardımcı olabilir" - "AB Konseyi’nin hızlı bir şekilde AB Komisyonu'na yetki vermesini bekliyoruz. Gümrük Birliği güncellenmesi müzakerelerinin siyasileştirilmesini görmek istemiyoruz" - İKV Başkanı Zeytinoğlu: - "Türkiye-AB ilişkileri sorunlu bir dönemden geçiyor. Bu durum, AB’nin Türkiye hakkında genel algısının 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında eleştirel olmasından ve Türk hükümetine destek ve beraberlik göstermemesinden kaynaklandı"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin Geleceği" paneli

BRÜKSEL (AA) - Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, "Gümrük Birliği güncellenmesi, AB-Türkiye ilişkilerini ilerletmeye ve Ankara-Brüksel arasındaki güveni tekrar inşa etmeye yardımcı olabilir." dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Brüksel'de "Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin Geleceği" konulu panel düzenledi.

Kaymakcı, panelin açılışında yaptığı konuşmada, AB-Türkiye ilişkilerinde yaşanan gelişmeler neticesinde, Türkiye'de AB algısının oldukça olumsuz bir duruma geldiğini söyledi.

Bu durumun, Türkiye'nin terörle mücadelesinde AB'nin yeterince iş birliği yapmamasından ve eylemsizliğinden kaynaklandığını belirten Kaymakcı, "AB'den özellikle terör örgütleri listesinde yer alanlara karşı daha fazlasını yapmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

AB kurumlarında, terör örgütü PKK’nın sözde sembollerine yer verilmemesi gerektiğine, Türkiye’nin mevcut durumda DEAŞ, DHKP-C, FETÖ, PKK gibi çeşitli terör örgütlerine karşı mücadele yürüttüğüne dikkati çeken Kaymakcı, "Biz, Avrupalı dostlarımızdan özellikle PKK’da dahil, tüm terör örgütlerine karşı cesur davranmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Kaymakcı, Türkiye’nin sığınmacılara ilişkin olarak üzerine düşeni yerine getirdiğini, AB tarafının da taahhütlerini yerine getirmesini beklediklerini söyledi.

Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellemesinin hem AB hem de Türkiye'nin faydasına olduğuna işaret eden Kaymakcı, Gümrük Birliği’nde mevcut durumda asimetriler olduğunu, buna dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin başta AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarında ve ulaşım kotalarında sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Kaymakcı, bu sorunların çözümü için formül üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaymakcı, AB Komisyonu'nun Türkiye ile Gümrük Birliği güncellemesi müzakerelerine başlamak için AB Konseyi'nden yetki talep ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"AB Konseyi’nin hızlı bir şekilde AB Komisyonu’na yetki vermesini bekliyoruz. Gümrük Birliği güncellenmesi müzakerelerinin siyasileştirilmesini görmek istemiyoruz. Türkiye coğrafi ve ekonomik olarak Avrupalı. Gümrük Birliği güncellenmesi, AB-Türkiye ilişkilerini ilerletmeye ve Ankara-Brüksel arasındaki güveni tekrar inşa etmeye yardımcı olabilir. Haziran ayı sonuna kadar AB Komisyonunun yetki alarak müzakereleri başlatmasını bekliyoruz."

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da "Türkiye-AB ilişkileri sorunlu bir dönemden geçiyor. Bu durum, AB’nin Türkiye hakkında genel algısının 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında eleştirel olmasından ve Türk hükümetine destek ve beraberlik göstermemesinden kaynaklandı." diye konuştu.

Türkiye-AB ilişkilerinin normale dönmesinde Gümrük Birliği modernizasyonunun somut ilerleme ve iş birliği imkanı sağlayacağını belirten Zeytinoğlu, mevcut durumda anlaşmanın 21 yılı doldurduğuna ve bugünün şartlarına uygun hale gelmesi için bir revizyonun gerekliliğine işaret etti.

Zeytinoğlu, Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesine yönelik müzakerelerin 2017 yılında resmen başlanmasını beklediğini söyledi.

Güncellemenin her iki tarafın da yararına olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, Türkiye’nin üyelik perspektifinin önemli olduğunu, dinamik nüfusu, ekonomisi ve kültürel zenginliğiyle AB üyesi olmayı hak ettiğini kaydetti.


Yorumlar