Türkiye 112 ülkeden FETÖ iadesi talebinde bulundu

"FETÖ'yle ilgili 112 ülkeden iade talep etmişiz. AB üyesi ülkelerden bugüne kadar 426, ABD'den 232 talebimiz olmuş."

Google Haberlere Abone ol
Türkiye 112 ülkeden FETÖ iadesi talebinde bulundu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "6'lı Masa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına aday bulamıyor. Eğer Tayyip Beyin karşısına onunla mücadele edecek bir aday bulsalardı on defa çıkarırlardı."dedi.

Bakan Bozdağ, A Haber'de canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul Beyoğlu'nda yaşanan patlama nedeniyle pek çok provokatif haberin sosyal medyada dolaştığını belirten Bozdağ, sosyal medyada dolaşan asılsız, yönlendirme amaçlı bu haberlere vatandaşların itibar etmemesinde büyük fayda olduğunu söyledi.

"Bu olayın seçime yaklaşma sürecinde Türkiye'nin eline geçirdiği dengeleri bozmak amacıyla olduğu düşünülebilir mi?" şeklindeki soru üzerine Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu olayı elbette yapanların bir hesabı var. Yani hesapta hedef belli Türkiye. Türkiye'nin huzuru, güvenliği, barışı, istikrarı ve bugün sağlandığı güven ortamı ve ileriye dönük verdiği umutları yok etmek olabilir. Çünkü çok net gözüküyor. Türkiye'nin en işlek caddelerinden birine hem vatandaşlarımızın hem de Türkiye'ye ziyaret maksadıyla gelen turistlerin, yabancıların en çok kullandığı yerde böyle bir patlamanın yapılması, planlanıp icra edilmiş olması bir defa Türkiye'nin iç huzuruna, barışına, güvenliğine, istikrarına dönük bir saldırıdır."

Patlama yaşanan yerin özel seçildiğinin çok açık olduğunu aktaran Bozdağ, "Bütün dünyaya da Türkiye'nin önemli yerlerinden birine gerçekleştirilen bu terör saldırısıyla mesaj verme planlaması da yapılmış olabilir. Bunlar değerlendirilebilir." dedi.

- "FETÖ'YLE İLGİLİ 112 ÜLKEDEN İADE TALEP ETMİŞİZ"

Bekir Bozdağ, Türkiye'nin iadesini istediği yurt dışındaki kişilere ilişkin, "FETÖ'yle ilgili 112 ülkeden iade talep etmişiz. AB üyesi ülkelerden bugüne kadar 426, ABD'den 232 talebimiz olmuş. Adli makamlardan bugüne kadar bakanlığa iade için 1855 talep gelmiş FETÖ'yle ilgili. Bunlarla ilgili 112 ülkeye 1172 kişi hakkında 1277 dosya göndermişiz ama bugüne kadar bize sadece 3 tane iade var. Şimdi bu iadelerden biliyorsunuz ikisi Romanya'dan, birisi Cezayir'den Türkiye'ye yapılan iadelerdir. Geri kalan yok. Şu ana kadar da 122 tane deport edilmiş kişi var. Toplam 125 kişi. Dikkat edilirse bizim istediğimiz kişilerin hiçbirisini Amerika da, Avrupa ülkeleri de iade etmiyor." şeklinde konuştu.

- İade istenen ülkeler

Şu anda en fazla Almanya'dan iade istendiğini belirten Bozdağ, bunun 136 kişi olduğunu, Yunanistan'dan 99, Belçika'dan 52, Hollanda'dan 38 kişinin iadesinin istendiğini aktardı.

Bozdağ, bugüne kadar İçişleri Bakanlığına 1906 kırmızı bülten talebi geldiğini, bunların 1077'sini gönderdiklerini ve işlemlerinin bittiğini, bugüne kadar tek bir tane FETÖ'cünün adını yayınlamadıklarını, çünkü kırmızı bültenle ilgili bu işleri yürütenlerin FETÖ'yü terör örgütü olarak görmediklerini kaydetti.

Bozdağ, "FETÖ'ye en büyük darbe ne derseniz? 12 Ekim 2014'te yapılan HSYK seçimleri derim. O seçimde belleri kırıldı. HSYK seçimlerini kazandıktan sonra önemli adımlar attık ve büyük değişiklikler yaptık. Yargıda yapılan temizlik 15 Temmuz'da etkili oldu." ifadelerini kullandı.

- "DEVLET, FETÖ İLE İLGİLİ TÜM YÖNTEMLERİ ÇÖZDÜ"

Bozdağ, FETÖ'ye terör örgütü diyenin, ilk AK Parti olduğunu, askeriye ve yargıda gerekli temizliğin yapıldığını dile getirerek, FETÖ'nün tespiti zor omurgasız tipler yetiştirdiğini söyledi.

Bakan Bozdağ, tüm terör örgütleri ile olduğu gibi FETÖ ile mücadelenin de aralıksız devam ettiğini ve önemli mesafeler alındığını bildirdi.

FETÖ'nün yöntemlerine yönelik devletin elinde bugün daha fazla veri olduğunu bu veriler arttıkça örgütün üzerine daha çok gidildiğine işaret eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili çalışmalar sonuna kadar devam ettirilecek. Devlet, FETÖ ile ilgili tüm yöntemleri çözdü. FETÖ sadece iktidarı değil, muhalefeti, sanatçıları, bilim insanlarını ve iş insanlarını da dinlemiş, Sayın Erdoğan, bunlara 'hodri meydan' dedi. Tayyip Beyin dışında kimse bunlarla böyle mücadele edemezdi. Ne CHP ne de diğerleri bunlarla mücadeleye cesaret edemezdi. Türk halkının bu mücadelede Tayyip Beyin yanında olması başarıyı getirdi. Eğer Tayyip Bey olmasaydı halk 15 Temmuz'da sokağa çıkar mıydı? "

FETÖ'yü ABD'den istemek için dosyalar gönderdiklerini belirten Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanı her görüşmede muhataplarına bu konuyu söylüyor. Ben de delilleri sundum ve 'dosyayı adli makamlara gönderin' dedim. Bizim dosyamız hala adli makamlara gönderilmedi. 'FETÖ'yü Amerika himaye ediyor' diyoruz açıkça. FETÖ'yü Türkiye'ye karşı koz olarak tutuyorlar. Ben onlara, 'Türkiye'yi bir terör örgütü için karşınıza alırsanız, siz kaybedersiniz.' dedim." ifadelerine yer verdi.

- TÜRKİYE'NİN GÜÇLENMESİ, İSTİKRARI ÇOK ÖNEMLİ"

Bakan Bozdağ, Türkiye'nin güçlenmesi, istikrarı ve kendi ayakları üzerinde durmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bunu bozmak isteyenlere Türk halkı izin vermezse, 2023'te yine Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a fırsat verirse, o teröristlerin Türkiye'ye verildiğini göreceğiz." dedi.

Türkiye'nin demokrasi tecrübesinde çok yol aldığını, darbe ve muhtıralar gördüğünü anlatan Bozdağ, "Türkiye bütün bu badireleri aşmış, vatandaşlar bunları yaşayarak görmüş ve bedeller ödemiştir. 15 Temmuz'da Türk halkı sokağa indiyse Türkiye'nin yaşadığı demokratik tecrübeden dolayıdır. Türk halkının basiretine inanıyorum, yalan üzerine kurulan siyasete Türk halkı izin vermiyor." şeklinde konuştu.

- "6'LI MASANIN DAHA ALDIĞI BİR KARAR YOK"

Bozdağ, 2023'te yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçileceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"6'lı Masanın daha aldığı bir karar yok. Bu beceriksizliği halk görüyor. Cumhurbaşkanımızın dirayetini de görüyor. 'Sorun var onu çözecek olan da Cumhurbaşkanıdır' diyor. Milletimiz sandıkta yine 'Erdoğan' diyecektir Cumhurbaşkanımız, dünyanın en önemli siyasi aktörlerinden biridir, milletimiz bunu görüyor. 6'lı Masa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına aday bulamıyor. Eğer Tayyip Beyin karşısına onunla mücadele edecek bir aday bulsalardı on defa çıkarırlardı. Güçlü aday bizde, bütün seçimlerde rakiplerini yendi, vatandaşla iyi bir diyaloğu var. Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanımız arasındaki yarışın galibi belidir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun 6'lı Masanın adayı olduğunu düşünüyorum. Bütün eylemlerinden aday olduğunu haykırıyor. Ben, onlara 'Anketlere değil, sokağa bakın' diyorum. 6'lı Masada bir irade olduğunu düşünmüyorum."

Yorumlar