Türk ve Rus heyetler İdlib için bir arada

Suriye'nin İdlib kentinde Türkiye ile Esed rejimi güçleri arasındaki gerilim devam ederken, Moskova'da kritik bir görüşme gerçekleşti. Türk ve Rus heyetler Moskova'da bir araya geldi. Dış İşleri ve güvenlik birimlerine bağlık isimlerin katıldığı toplantıda İdlib'deki durum ele alındı.

Google Haberlere Abone ol
Türk ve Rus heyetler İdlib için bir arada

Suriye rejiminin Rusya desteğiyle İdlib'deki saldırılarını artırması üzerine Türkiye karşılık verdi. Türkiye'nin karşılık vermesiyle bölgede gerilim iyice yükseldi. Rejimin sivil halka yönelik saldırılarına sessiz kalmayacağını açıklayan Türkiye'ye rejimden tehditler gelmişti. Ancak Rusya'nın bu durumda ne yapacağı ise merak konusuydu. Çünkü Esed rejimi Rusya'dan güç alarak Türkiye'ye ve bölgedeki sivillere saldırılar gerçekleştiriyor. Rusya ile çatışmak istemeyen Türkiye, bölgedeki durumu ele almak üzere Moskova'ya heyet gönderdi. Türk ve Rus heyetleri, Suriye’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu ele almak üzere Moskova’da bir araya geldi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında basına kapalı yapılan görüşmede Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ediyor. Türk ve Rus heyetlerinde diplomatların yanı sıra askeri yetkililer ve istihbarat yetkilileri de bulunuyor.

Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeler, İdlib’de rejim güçlerinin Türk askerlerinin bulunduğu gözlem noktalarına saldırması ve Soçi mutabakatlarını ihlal etmesi nedeniyle geçen haftalarda başlamıştı.

İlk olarak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sergey Verşinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Aleksandr Lavrentyev başkanlığında, Rusya askeri ve istihbarat temsilcilerinden oluşan heyet Ankara’da görüşmeler yapmıştı.

Bu görüşmelerde, Türk heyeti Soçi Mutabakatı’nın açıkça ihlal edildiğini belirterek, Rusya Federasyonu’nun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği mesajı vermişti.

Ancak bu görüşmelerden bir sonuç alınamamıştı.

Yorumlar