Türk Toraks Derneği tütün tarımının ekosistemlere etkisi konusunda uyardı

Türk Toraks Derneği tütün tarımının ekosistemlere etkisi konusunda uyardı

Google Haberlere Abone ol
Tütün tarımının ekosistemlere etkisinde uyarı

Türk Toraks Derneği (TTD) Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün tarım arazilerinin çölleşmeye daha yatkın olmasından dolayı tütün tarımının, ekosistemler üzerinde yıkıcı etkisinin olduğunu bildirdi.

Dernekten 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolasıyla yapılan açıklamada, Küresel Erişkin Tütün Araştırması'na göre, Türkiye'nin yüzde 31,6'sının sigara kullandığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TTD Genel Sekreteri Dilektaşlı, tütün ürünlerinin yalnızca insan sağlığına değil, çevreye ve doğaya da pek çok zararının bulunduğunu kaydetti.

Tütün yetiştiriciliğinin, toprağın bozulmasına katkıda bulunan pestisitlerin ve gübrelerin yoğun şekilde kullanılmasını gerektirdiğine dikkati çeken Dilektaşlı, "Tütün ekimi, toprağın verimliliğini azalttığından tütün yetiştirmek için kullanılan arazi, diğer mahsulleri yetiştirmek için daha düşük bir kapasiteye sahip olmaktadır. Diğer tarımsal faaliyetlerle karşılaştırıldığında, tütün tarım arazileri çölleşmeye daha yatkın olduğundan tütün tarımının ekosistemler üzerinde yıkıcı bir etkisi vardır." ifadesini kullandı.

- "SİGARA BIRAKMA TEDAVİLERİNİN ÜCRETSİZ TEMİNİNE GEREKSİNİM VAR"

TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Dilek Karadoğan ise sigara kullananların yüzde 70'inin sigarayı bırakmak istediğini, ancak nikotin bağımlılığı nedeniyle bunu yapamadığını belirtti.

Kanıta dayalı sigara bırakma tedavilerinin yardımı ile bırakma oranının, yardımsız denemeye göre yüzde 8'den yüzde 21'e yükseldiğine değinen Karadoğan, "Ülkemizde sigara bırakma poliklinik hizmetlerinin daha da yaygınlaştırılıp, ulaşılabilirliğinin arttırılmasına, daha etkin hizmet sunumu için hizmet standartlarının geliştirilmesine ve sigara bırakma tedavilerinin ücretsiz teminine gereksinim vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar