Türk tersanelerinde üretilen son teknoloji gemiler

Türkiye yüksek teknolojiye sahip gemileri üreten ülkelerin başında geliyor. Tersanelerde üretilen yüksek teknolojiye sahip gemiler, Türkiye başta olmak üzere Antarktika’dan Norveç’e kadar birçok ülkede kullanılıyor. Türk gemi inşa sektöründe LNG ile çalışan gemiden sismik araştırma gemisine kadar pek çok yeni ürünün de üretimi gerçekleştiriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Türk tersanelerinde üretilen son teknoloji gemiler

Gemi üretiminde iyi noktaya gelen Türk tersanelerinin ürettiği gemiler dünyada adından söz ettiriyor. İnşa edilen gemiler, özellikle yüksek teknoloji donanımlarıyla dikkat çekiyor. 2-5 Nisan tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek olan 15'inci Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuarı öncesinde Yalova’da bulunan CEMRE, TERSAN ve SANMAR tersaneleri kapılarını bası mensuplarına açtı. Türkiye'nin yüksek teknolojili gemi üretimine vurgu yapan SANMAR Tersaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün, ''Türkiye özellikle yüksek teknolojili ve teknik özellikleri fazla olan gemi üretiminde çok başarılı” ifadesini kullandı.

YÜKSEK TEKNOLOJİDE ÇOK BAŞARILIYIZ

Ülkemizde üretilen inovatif gemilere dikkat çeken Gürün, ''Bunların içinde LNG ile çalışan dünyanın ilk römorkörleri, uzaktan kumanda ile çalışan dünyanın ilk römorkörleri var. Ayrıca, hidrolik hibrit olarak adlandırılan yeni teknoloji olan römorkörlerin inşasını yine tersanelerimizde yaptık. Tamamı Türk mühendis ve işçiler tarafından tasarlanıp, üretiliyor” dedi. Kendilerinin özellikle özel maksatlı gemi ihracatında adından söz ettiren bir firma olduğunu belirten Gürün, “Şu ana kadar 35 ayrı ülkeye 137 gemi ihraç ettik ve bunların hepsi Türkiye'de üretildi'' dedi.

Yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan CEMRE Tersanesi İş ve Pazar Geliştirme Müdür Sinan Kavala da, özellikle elektrikli, LNG'li ve yüksek teknoloji gerektiren gemiler üzerine yoğunlaştıklarını belirtti.

FRANSA’DAN NORVEÇ’E BİR ÇOK ÜLKEYE İHRACAT

Tersanelerinde aynı anda inşası devam eden 18 gemi olduğunu belirten Kavala, “Gemilerin büyük bir çoğunluğunu Norveç, İrlanda ve Fransa'ya inşa ediyoruz. Devam eden projeler içinde balıkçı gemileri ve feribotlar var. Geçen sene Norveç'te inovasyon ödülünü almış balıkçı gemimiz bulunuyor. Dünyanın ilk LNG tahrikli baterili balıkçı gemisi olma özelliğini taşıyor'' dedi.

EKONOMİYE KATMA DEĞER

Üretimin hepsinin ihraç edildiğini aktaran TERSAN Tersanesi Genel Müdürü Mehmet Gazioğlu ise, tersanelerinde şu anda inşası süren 16 geminin olduğunu söyledi. 3 bin 500 kişiyle çalıştıklarını aktaran Gazioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel maksatlı gemiler, fabrika balıkçı gemileri ve hibrit çevreyle dost yolcu gemileri ve offshore endüstrisine hizmet veren her türdeki offshore gemilerin imalatını yapıyoruz. Ekonomiye doğrudan katma değer üreten sektörüz. Antarktika’ya bile gemi gönderdik.”

SONDAJ GEMİSİ YAPABİLİRİZ

CEMRE Tersanesi İş Geliştirme Müdür Sinan Kavala, Türk gemi inşa sektörünün öne çıkmak için yüksek teknolojiye sahip gemilere ağırlık vermesi gerektiğini dile getirdi. Kavala, Türkiye’nin yurt dışından satın aldığı sondaj gemilerini kendilerinin de üretebileceğini vurgularken, “Şu anda üretimi yapabilecek altyapıya sahibiz. Fakat tecrübemiz yok. Bu sebeple dışarıdan satın alınması kötü bir durum değil. Biz de tecrübe sahibi olmuş oluyoruz” dedi.

FUARA GERİ SAYIM SÜRÜYOR

2-5 Nisan tarihleri arasında Tuzla Viaport Marina’da düzenlenecek 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı öncesinde konuşan UBM Fuarlar Direktörü Esin Aslıhan Göksel, “Yurtdışından 800’ün üzerinde kaydımız var” dedi. Gerçekleşecek fuarda Türkiye’deki gemi inşa sektörü hem de dünyada yapılan gemi inşa sektöründen herkes bir arada olacak. Ayrıca 700’ün üzerinde marka yer alacak.

Yorumlar