Türk Telekom "Dar Bant Nesnelerin İnterneti"ni şebekesinde test etti

İSTANBUL (AA) - Türk Telekom, Nokia ile birlikte Narrowband IoT (Dar Bant Nesnelerin İnterneti) teknolojisini kendi şebekesinde test etti. Şirket açıklamasına...

Google Haberlere Abone ol
Türk Telekom "Dar Bant Nesnelerin İnterneti"ni şebekesinde test etti

İSTANBUL (AA) - Türk Telekom, Nokia ile birlikte Narrowband IoT (Dar Bant Nesnelerin İnterneti) teknolojisini kendi şebekesinde test etti.

Şirket açıklamasına göre, Türk Telekom, Nokia iş birliğiyle Dar Bant Nesnelerin İnterneti teknolojisini Türkiye'de ilk kez kendi şebekesinde test eden operatör oldu. Türk Telekom laboratuvarlarında gerçekleştirilen "nesnelerin interneti akıllı ısı ölçer sistem testi" kapsamında sistem odasının ısısı ölçülerek anlık olarak raporlandı.

Türk Telekom, Nokia ile birlikte yaptığı IoT testini halihazırda 4.5G şebekesinde kullandığı baz istasyonları ile aynı donanıma sahip üniteler (e-nodeB) ve sahip olduğu en iyi kapsama alanı hizmetini sunan alçak bant frekans paketlerini kullanarak gerçekleştirdi.

İlk ticari uygulamalarının dünyada gelecek yıl başlamasının beklendiği Dar Bant Nesnelerin İnterneti teknolojisini dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye'de kullanıcılarına sunmayı hedefleyen Türk Telekom, bu teknolojiyi akıllı şehirler başta olmak üzere enerjiden sağlığa, lojistikten eğitime birçok sektöre adapte etmeyi planlıyor. Yeni nesil şehirler başta olmak üzere nesnelerin internetini temel alan çok çeşitli çözümler sunan Türk Telekom, IoT ile birlikte bu servislerin hizmet kalitesinde önemli iyileştirmeler ve yeni servislerin geliştirilmesini amaçlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, nesnelerin interneti kapsamında başlayan test çalışmalarını, Türk Telekom'un 5G stratejisinin önemli bir adımı olarak gördüklerini belirtti. Doğan, şunları kaydetti:

"Türk Telekom olarak nesnelerin interneti teknolojilerine yön verecek yeni standartları belirlemek üzere kurulan GSMA Narrow Band-IoT Foruma Türkiye'den katılan ilk ve tek operatörüz. Aynı zamanda uluslararası çalışma gruplarında 5G yazılımlarının üretim süreçlerinde yer alıyoruz. Şirket olarak Türkiye'nin dijital devrimini gerçekleştirmek için çalışıyoruz ve bu yolda yeni bir ilke daha imza atmış olmaktan dolayı mutluyuz.

Nokia ile iş birliğimizin önemli bir çıktısı olan bu ve benzer çalışmalar 5G ve ötesindeki teknolojilere bugünden hazır olmamızı sağlıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu test ise özellikle sıcaklık değişim takibinin önemli olduğu eczane, depo, sistem odaları ve santraller için büyük önem taşıyor. Türk Telekom olarak Türkiye'de farklı sektörler için katma değer yaratmak ve aynı zamanda müşterilerimizin kullanıcı deneyimini artıracak yenilikçi çözüm ve servisler sağlamak üzere iş birliklerimize önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz."

Yorumlar