Türk izciler Hocalı şehitlerini andı

- Türk ve Azerbaycanlı izciler Hocalı katliamının 26. yıl dönümünde şehitleri anmak için Bakü'de bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Türk izciler Hocalı şehitlerini andı

BAKÜ (AA) - Türkiye İzcilik Federasyonu ile Azerbaycan İzciler Birliği üyeleri, Hocalı katliamının 26. yıl dönümünde şehitleri anmak için Bakü'de buluştu.

İzciler, önce Şehitler Hıyabanı ve Bakü Türk Şehitliğini ziyaret etti. Bakü Türk Şehitliğinde Azerbaycan'ı 1918'de Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtaran Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin temsili mezarları önünde dua eden izciler, Hocalı Katliamı kurbanlarının anısına yaptırılan "Ana Feryadı" anıtına yürüyüş gerçekleştirdi.

Ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla yürüyen izciler, anıta çelenk bıraktı.

İzciler, daha sonra Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde Hocalı katliamının 26. yıl dönümü ve Kafkas İslam Ordusunun Bakü'yü kurtarışının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı.

Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral'ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte Azerbaycan ve Türkiye milli marşları çalındı, şehitler için Kuran-ı Kerim okundu.

Büyükelçi Özoral, burada yaptığı konuşmada, 26 Şubat'ın Azerbaycan tarihindeki en acılı günlerden biri olduğunu, Türkiye olarak Azerbaycan'ın acısını paylaştıklarını vurguladı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir" sözlerini hatırlatan Özoral, "Mutluluklar paylaşıldıkça büyür, acılar paylaşıldıkça küçülür. Türkiye İzcilik Federasyonu bunun farkında ve her yıl 26 Şubat'ta Bakü'ye geliyor." dedi.

Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'da bin 130 şehit verdiğini hatırlatan Özoral, şöyle konuştu:

"Azerbaycan'da 13 şehitliğimiz var. Azerbaycan'ın her taşında, toprağında Türk şehidinin izi var. Bu, Azerbaycan'ı da kendi vatanımız gibi gördüğümüzdendir. Bin 130 şehidi boşuna vermedik. Çünkü burası da vatan toprağıdır."

Hocalı'da işlenen cinayetlerin cezasız kaldığını söyleyen Özoral, şöyle devam etti:

"Cinayeti işleyenler kendi ülkesinde kahraman ilan edilmiş durumdalar. Bizi soykırım yapmakla suçlayanlar kendi ellerindeki soykırım kanını unutuyor. Hocalı için adalet istediğimizi bütün dünyaya çok daha yüksek sesle haykırmalıyız. Azerbaycan'ı bu haklı davasında yalnız bırakmayacağız. Çünkü Azerbaycan'ın davası bizim davamızdır."

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Subaşı, Azerbaycan'da 1918'de ve 1992'de yapılan iki katliamın arkasında Rusya ve Ermenistan'ın durduğunu söyledi. Yaşananların unutulmaması ve gençlere aktarılması gerektiğini vurgulayan Subaşı, "Savaşalım demiyorum fakat dikkatli olmamız lazım. Türk izcileri olarak mazlumun yanında, zalimin karşısındayız. Türkler, feraset kelimesi kendilerine unutturulmuş olsa da genlerinde bu feraset vardır. Yeter ki bunu uyandıralım. Doğrunun yanında olabilmek bizim yaradılışımızda vardır." şeklinde konuştu.

Azerbaycan İzciler Birliği Başkanı Emin Babayev, gösterdikleri dayanışma için Türkiye İzcilik Federasyonu yetkililerine ve Türk izcilere teşekkürlerini iletti.

Etkinlik şiir ve müzik dinletisiyle devam etti.

Yorumlar