"Türk iş adamları Afrika için ideal profile sahip"

- Addis Ababa Büyükelçisi Ulusoy: - "Türk iş adamları Afrika kıtası için ideal profile sahip" - "Şu anda 750 Türk ve bin 250 Afrikalı Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumuna kayıt yaptırmış durumda" - "Türk ürünlerinin Afrika kıtasında muazzam bir marka değeri var"

Google Haberlere Abone ol
"Türk iş adamları Afrika için ideal profile sahip"

ADDİS ABABA (AA) – TUFAN AKTAŞ - Türkiye'nin Addis Ababa (Etiyopya) Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Türk iş adamlarının Afrika için ideal bir profile sahip olduğunu söyledi.

Ulusoy, 2-3 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Foruma ne ölçüde bir katılım beklediklerine dair soruyu yanıtlayan Ulusoy, foruma hem devlet yetkililerinden hem de iş adamlarından yoğun bir katılım sağlayacağını kaydetti.

“Bana gelen güncel rakamlara göre, 750 Türk ve bin 250 Afrikalı şu anda foruma kayıt yaptırmış durumda. Resmi heyet ve basını buna dahil ettiğinizde iki bin 500 kişilik bir katılım söz konusu.” diyen Ulusoy, forumun ortaklarından biri olan Afrika Birliğinin toplantıya büyük önem verdiğini dile getirdi.

Afrika Birliğinin bu yılki dönem başkanlığı görevini yürüten Çad Devlet Başkanı Idriss Deby’nin de foruma katılacağını söyleyen Ulusoy, “54 Afrika ülkesinin 42’si üst düzey katılımda bulunuyor.” dedi.

Forum sırasında çok sayıda iş adamı ve hükümet yetkilisinin ortak toplantı yapma fırsatı bulacağını söyleyen Ulusoy, “Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), bu toplantıyla kendisini Afrika’ya biraz daha tanıtma fırsatı bulacak.” diye konuştu.


- “Türk ürünlerinin marka değeri var”


Türkiye’nin son dönemde kıtada açtığı büyükelçilik sayısıyla birçok ülkenin önüne geçtiğini kaydeden Ulusoy, ”Şu anda 54 ülkenin 39’unda diplomatik temsilciliğimiz mevcut.” dedi.

Türk ürünlerinin Afrika'da marka değeri olduğunu dile getiren Ulusoy, “Afrika pazarında aranan, rağbet gören ürünler Türk ürünleri. Katılımda bulunacak Afrikalı iş adamlarının sayısı tesadüf değil.” diye konuştu.

Afrika Birliğinde kıtasal serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin sürdüğünü hatırlatan Ulusoy, “Bu müzakerelerin nasıl ve ne şekilde sonuçlanacağını bilmiyoruz. Ancak iş adamlarımızın, yatırımcılarımızın bunun bir noktada sonuçlanacağı bilinciyle kıtaya yaklaşmalarını önemli görüyorum.” yorumunu yaptı.


- " Kıtaya ilgi fuarlarla sınırlı kalmamalı"


Afrika ülkelerinde Türkiye'ye yönelik ilginin nasıl olduğuna ilişki soruyu yanıtlayan Ulusoy, “Ülkemize Afrika ülkelerinden çok ciddi bir ilgi var. Özellikle Addis Ababa’da sık sık fuarlar düzenleniyor. Son olarak 100 firmanın stant açtığı bir inşaat fuarında 67 stant Türk firmalarına aitti. Yine geçen hafta un mamulleri ve değirmencilik sanayisi ile ilgili bir fuarda benzer bir manzara vardı.” dedi.

Firmaların bu ülkelere olan ilgisini fuarlarla sınırlı tutmamasını ve potansiyel müşterileriyle temaslarını sürdürmelerini istediklerini söyleyen Ulusoy, “Başkent dışında kalan bölgelerde ilişkilerin geliştirilmesi için iş adamlarımızı teşvik etmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Afrika’yla ilişkilerin kalıcı olması için neler yapılabileceğine dair de konuşan Ulusoy, “İş adamlarımızın Sahra Altı Afrika'da yapacağı çalışmalarda Afrika’nın koşullarını önceden araştırmaları ve bilgi edinmelerini önemli görüyorum. Dünyanın her yerinde farklı koşullar ve fırsatlar var. Buranın da kendine has koşulları var.” dedi.

Yatırımcılarla yaptığı görüşmeler ve kişisel gözlemleri sonucunda Türk iş adamlarının "Afrika için ideal profile sahip olduğu" kanısına vardığını söyleyen Ulusoy, “Bunun arkasında birkaç unsur yatıyor. En önemli etken iş adamlarımızın girişimcilik ruhu. Yapacakları işle ilgili koşullarda, sözleşmelerde, yatırımlarda firmalarımız son derece aktif ve ön alıcı davranıyorlar. Global firmaların ilgi göstermediği yerlere ilgi gösterebiliyorlar ve bunu fedakar şekilde yapıyorlar, imkanların yeterli olmadığı bölgelerde tesisler kurarak, yatırımlar yaparak gerçekleştiriyorlar. Riskler alabilen bir yapısı var iş adamlarımızın. Elbette bunun karşılığında kazanımları da yüksek oluyor.” dedi.


- “Afrika'da artılar eksilerin önünde”


Sahra Altı'nda bankacılık ve lojistik gibi konularda sıkıntıların yaşanabildiğini hatırlatan Ulusoy, “Kıta için artı ve eskileri bir araya getirdiğimizde artıların eksilerin çok önünde olduğunu söylemek lazım.“ dedi. Pazar payının artırılması için neler yapılabileceğinden de bahseden Ulusoy, “DEİK ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) gibi kuruluşlarımız Afrika’ya düzenli aralıklarla seyahat organize etmeli.Kendimizi başkentlerle sınırlamamalıyız.Ülkedeki tüm bölgelere ve şehirlere alaka gösterilmeli, ülkemizdeki bankalar ise Afrika’da şubeler açmalı.” diyerek yapılması gerekenleri sıraladı.


- "Afrika'da yenilenebilir enerji rağbet görüyor"


Kıtada öne çıkan sektörlerden birinin inşaat olduğunu kaydeden Ulusoy, “Türkiye bu konuda çok önde. Örnek vermek gerekirse; Afrika Birliğinin temmuz ayındaki zirvesi Uganda’nın başkenti Kigali’de yapıldı. Zirvenin yapıldığı konferans merkezi bir Türk firması tarafından gerçekleştirildi. Zirve sonunda katılımcılar Addis Ababa’ya döndüğünde konferans merkezinden son derece etkilendiklerini anlattı.” şeklinde konuştu.

Gıdanın ticarette önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ulusoy, Afrika’da marketlerde görülen Türk ürünlerinin genellikle o marketteki en kaliteli ürünler olduğunu ifade etti. Gıda konusunda Türk firmalarının başarılı olduğu değerlendirmesi yapan Ulusoy, şirketlerin üretim için de Afrika ülkelerini tercih edebileceğini belirtti.

Türk tekstil sektörünün gün geçtikçe yurt dışına kaydığını dile getiren Ulusoy, sektörün kaydığı ülkelerden birinin de Etiyopya olduğunu ifade etti. Etiyopya'nın ciddi teşvikler sunması sayesinde Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımda ülke sıralamasında ilk sırada olduğunu ifade eden Ulusoy, bu rakamla Çin’in önünde olduklarını söyledi. Ulusoy, "Sahra Altı Afrika’daki 6 milyar dolarlık yatırımımızın 2.5 milyar doları Etiyopya’da." yorumunu yaptı.

Ulusoy, "Afrika’da yükselişte olan bir sektör de enerji. Enerji klasik olarak maden ve hidrokarbon olarak anlaşılıyor. Afrika’da yenilenebilir enerji şu an revaçta. Devlet destekli projeler var. Uluslararası finansa da açık bu projeler. Ülkemizden ilgilenen firmalar var. Bu ilginin artmasını bekliyoruz." dedi.

Ekonomi Bakanlığı, Afrika Birliği Komisyonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ortaklaşa düzenlenecek olan forum, Türkiye ve Afrika ülkeleri iş çevreleri arasında uzun süreli iş birliğinin tesis edilmesini amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenecek "Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu"na tüm Afrika ülkelerinden bakanlar, firma temsilcileri, Afrika Birliği ve Afrika Kalkınma Bankası üst düzey yetkilileri ve Afrika Bölgesel Ekonomik Topluluklarının Genel Sekreterleri katılacak.

Yorumlar