Türk çeliğini engelleme girişimi başarısız oldu

Türk çeliğine ek gümrük vergi konulması talebi ABD Ticaret Bakanlığında kabul görmedi. Kararla birlikte ABD'ye ihraç edilen Türk çeliğinin engellenmesi girişimi boşa çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Türk çeliğini engelleme girişimi başarısız oldu

ABD'nin uluslararası ticaret politikalarında önemli bir gelişme yaşandı. ABD Ticaret Komisyonu, Türkiye'den ithal edilen kalaylanmış çelik ürünlerine ilave gümrük vergisi uygulanması talebini reddetti. Karar, ABD'li kuruluşların, Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlerine ek vergi uygulanması yönündeki taleplerinin geri çevrilmesi anlamına geliyor.

ANTİDAMPİNG VE SÜBVANSİYON VERGİLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Karar, sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp, Güney Kore, Almanya, ve Kanada'dan ithal edilen kalaylanmış çelik ürünlerine uygulanan antidamping gümrük vergilerini de kaldırdı. Bu ülkelerden ithal edilen çelik ürünlerine daha önce %2,69 ile %6,88 arasında değişen oranlarda ek vergiler uygulanıyordu. ABD Ticaret Bakanlığı'nın bu antidamping vergileri, uluslararası ticarette adil olmayan fiyatlandırmayı önlemek amacıyla getirilmişti.

Buna ek olarak, Çin'den ithal edilen ürünlere uygulanan %122,5 oranındaki sübvansiyonla mücadele amaçlı gümrük vergisi de kaldırıldı. Bu vergi, Çin'den gelen ürünlere uygulanan ağır yaptırımların bir parçasıydı ve ithalatı ciddi şekilde etkilemekteydi.

ULUSAL GÜVENLİK VE GÜMRÜK VERGİLERİ

Alınan karar, ABD'nin Çin, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye'den ithal kalaylanmış çelik üzerinden alınan %25 oranındaki gümrük vergisini korumasına rağmen önemli bir değişiklik anlamına geliyor. ABD'nin eski başkanı Donald Trump döneminde, ulusal güvenlik tehdidi gerekçesiyle bu ülkelerden yapılan ithalatlara yüksek oranda gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştı. Trump yönetiminin bu adımı, uluslararası ticarette önemli tartışmalara yol açmıştı.

KARARIN ETKİLERİ VE BEKLENTİLER

ABD Ticaret Komisyonu'nun bu son kararı, uluslararası ticarette önemli bir rahatlama sinyali olarak değerlendiriliyor. Türkiye başta olmak üzere diğer etkilenen ülkeler için olumlu bir gelişme olarak görülen bu karar, iki taraf arasındaki ticari ilişkileri olumlu yönde etkileyebilir. ABD'nin bu adımı, aynı zamanda uluslararası ticaret normlarına daha fazla uyum sağlama ve ticari gerilimleri azaltma yönünde bir çaba olarak yorumlanabilir.

Yorumlar