Türk bankalarından 'milli derecelendirme şirketi' adımı

Türkiye Bankalar Birliği, JCR Avrasya’nın yüzde 85,05 hissesinin satın alınması konusunda anlaşmaya vardığını yaptığı açıklama duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Türk bankalarından 'milli derecelendirme şirketi' adımı

Türkiye'de faaliyet gösteren finans sektörünün önde gelen 21 kurumu, Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Avrasya'nın yüzde 85 hissesini satın almak üzere anlaşma imzaladı.

Anlaşma Türkiye Bankalar Birliği, tarafından "Türk finans sektörünün öncü kurumları, JCR Avrasya’nın yüzde 85,05 hissesinin satın alınması konusunda anlaşmaya vardı." açıklamasıyla duyuruldu

Türkiye'de faaliyet yürüten bazı bankalar ve finansal kuruluşlar tarafından mutabakat ile pay devir ve hissedarlar sözleşmesi 28 Kasım 2019’da imzalandı.

TBB: AVANTAJ SAĞLAYACAK

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Avrasya'nın yüzde 85 oranındaki hissesini satın almak için vardığı anlaşmanın ardından açıklama yapan Türkiye Bankalar Birliği'nin açıklamasında uluslararası niteliğe, bilinirliğe ve tecrübeye sahip olan JCR ile yapılan stratejik ortaklık, ile ulusal derecelendirme şirketinin faaliyetlerinin kısa sürede uygulamaya geçmesi ve uluslararası piyasalarda tanınırlığı için avantaj sağlayacağı belirtildi.

TBB'den yapılan açıklamada ulusal derecelendirme kuruluşunun özellikle risk yönetimi ve borçlanma piyasalarının etkinliği açısından önemli bir görev üstlenerek yerel şirketlerin kredi derecelendirilmesi konusunda daha aktif olacağı vurgulandı.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN GÜÇLENMESİNE KATKI SAĞLAYACAK

Yabancı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yaptığı saldırıların ardından geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin kendi derecelendirme kuruluşunu kurması gündeme gelmişti. Hemen ardından alımı yapılan JCR Avrasya, yeni yönetim ekibi ile birlikte, derecelendirme faaliyetlerinin kapsamını önemli ölçüde genişleterek özel sektör tahvil piyasasının gelişimine ve Türk şirketlerinin finansal yapılarının güçlendirilmesine katkı sağlayacak. 

Dünya örneklerinde olduğu gibi finansal kesimin tamamını kapsayan ortaklık yapısıyla bağımsız ve objektif bir rating yaklaşımı sunmak amacıyla gerçekleştirilen işlem, bankaların kredi riski ölçümünde standart bir yaklaşımın hayata geçmesine de imkan tanıyacak. Kredi derecelendirme uygulamasının yaygınlaşmasıyla hem sağlıklı kredi kullanımı artacak hem de kaynaklar daha etkili ve verimli şirketlere aktarılacağı için ekonomik gelişim daha sağlıklı olacak.

Yorumlar