Tüp mide ameliyatı nedir?

Tüp mide ameliyatı neler getiri neler götürür?

Google Haberlere Abone ol
Tüp mide ameliyatı nedir?

İngilizce literatürde “sleeve gastrectomy” olarak bilinen bu “mide küçültme” (tüp mide) girişimi zamanımızda başta A.B.D. olmak üzere hem merkezimizde ve hem de tüm dünyada en sık uygulanmakta olan şişmanlık giderici ameliyattır.

Tüp mide ameliyatının faydaları nelerdir? 

*Mide geçiş yolu daralır. Az miktarda gıdayla doyma hissi oluşur.

*İştah hissi veren hormon üretimi düşer. İştah azalır.

*"Herşeyden yemeli, ama az yemeli" tavsiyesine uygundur.

*Besinlerin mide-bağırsak sistemindeki doğal akış sırası korunur.

Obezite için yapılan diğer bir ameliyat olan gastrik bypass ile karşılaştırıldığında -Gastrik baypass ameliyatından sonra sindirimde midenin çoğunun ve ince bağırsağın bir kısmının devre dışı kalmasına bağlı komplikasyonlar tüp mide ameliyatında görülmez. -Gastrik bypass ameliyatına oranla tüp mide ameliyatı daha kolay ve daha kısa bir ameliyattır. -Gastrik bypass ameliyatına göre hastanede kalış süresi daha kısadır.

Tüp mide ameliyatı etkinlik açısından Mide katlama ameliyatından daha üstündür. Mide katlamada sindirimin devam edeceği mide tüpü muhtelif şekillerde olabilirken tüp mide ameliyatında standart bir biçim ve hacim oluşturulması mümkündür. ♣Obezite için yapılan diğer bir işlem olan gastrik band (mide kelepçesi) ameliyatında vücutta kalıcı bir yabancı cisim bırakılır. Tüp midede bırakılmaz.

Tüp mide ameliyat gerekirse diğer bazı obezite ameliyatlarına çevrilebilir.

Tüp mide ameliyatının dezavantajları nelerdir?

*Midenin büyük bir kısmı çıkartılır. Midenin tekrar doğal haline döndürülmesi mümkün değildir.

*Sıvı ve yüksek kalorili gıdalara, şekerli gıdalara düşkün olanlarda zayıflatma potansiyeli azalabilir

*Tüp haline getirilmiş midenin zamanla genişlemesi ve buna bağlı olarak kilo kaybettirici etkisinin yıllar içinde azalması ihtimali vardır.

*Mide katlama ameliyatına göre daha çok teknolojik malzeme gerektirir bir ameliyattır.

*Yaygın olarak yapılan bir ameliyat haline gelmesi son on yıl içinde olmuştur. Çok geniş hasta gruplarında beş yıllık sonuçları oldukça başarılı olmakla birlikte daha uzun dönem takip sonuçları henüz bilinmemektedir.

Yorumlar