Tunus'un güneyindeki protestolar

-Tunus'un güneyinde "kalkınma ve istihdam" talebiyle protesto yapan göstericiler ile hükümet anlaştı

Google Haberlere Abone ol
Tunus'un güneyindeki protestolar

TUNUS (AA) - Tunus'un güneyinde, bölgelerindeki petrol şirketlerinden daha fazla "kalkınma ve istihdam" talep eden protestocular ile Tunus hükümetinin üç ay süren gösterilerin ardından anlaştığı bildirildi.

Güneydeki Kamur kentinde gerçekleşen imza töreninde Tunus Meslek Eğitimi ve Çalışma Bakanı İmad Hammami, Tatavin Bölgesi Valisi Adil el-Vurgi, Tunus Genel İşçiler Konfederasyonu (UGTT) Genel Sekreteri Nureddin Tabubi ve gösterilerde geçen ay hayatını kaybeden Enver Sakrafi'nin babası Tahir Sakrafi hazır bulundu.

Kamur ve Tatavin bölgesindeki protestoların sonlandırılarak, bölgedeki petrol ve doğalgaz üretiminin normal seyrine dönmesi için geçen ay göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda hayatını kaybeden Enver Sakravi ve yaralı Abdullah el-Avay'ın ailelerinden birer kişinin hükümette bir an önce işe alınmasının anlaşma maddeleri arasında ilk şart olarak yer aldığı belirtiliyor.

Anlaşma çerçevesinde, bölgede petrol ve doğalgaz çıkartan enerji şirketlerinin 2018 yılı sonuna kadar bölge halkından bin 500 kişiye istihdam sağlaması, hükümetin bölgedeki kalkınma projeleri için yaklaşık 32 milyon dolar ayırması, Enerji Bakanlığı çerçevesinde faaliyet gösteren enerji şirketlerinde ise 370 kişiye iş verilmesi öngörülüyor.

Bakan Hammami, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Bugün göstericilerle bir anlaşmaya vardık. Anlaşma sonrasında, Kamur ve Tatavin bölgesindeki yollar açılacak. Petrol yeniden boru hatlarına pompalanacak." dedi.

UGTT Genel Sekreteri Tabubi de "Karar, Tatavin halkının çıkarlarına hizmet ediyor. Bölgede yaşananlardan ders almalıyız." diye konuştu.

Öte yandan, Enerji ve Maden Bakanlığı, Kamur ve Tatavin bölgesindeki petrol ve doğalgaz faaliyetlerinin aşamalı olarak başlayacağını birkaç hafta içinde üretimin normal seviyesine ulaşacağını açıkladı.

- Tatavin'de yaşanan olaylar

Tatavin'de yaklaşık üç aydır kalkınma ve istihdam talebiyle devam eden gösterilerde, göstericilerin geçen ay kente 100 kilometre mesafedeki Kamur Petrol ve Doğalgaz Dağıtım Merkezi'ne girmesiyle olaylar tırmanmıştı.

Güvenlik güçlerinin göstericileri çıkarmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından kentte protestocular ve güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşanmış, olaylar vilayet merkezine ve diğer bölgelere de sıçramıştı.

İçişleri Bakanlığı, olaylar sırasında 2 polis merkezinin ve güvenlik güçlerine ait 20'nin üzerinde aracın ateşe verildiğini, göstericilerin petrol dağıtım merkezine gelen bir boruyu tahrip ettiklerini açıklamıştı.

Açıklamada ayrıca Kamur bölgesinde, göstericilerden Enver Sakrafi'nin polis aracının altında kalarak hayatını kaybettiği aktarılmıştı.

Tunus Enerji ve Maden Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin güneyindeki vilayetlerde gerçekleştirilen gösterilerin yakıt sektöründe haftalık 9,8 milyon dolarlık kayba yol açtığı belirtilmişti.

Yorumlar