Tunus'taki göçmenler ülkelerine dönüyor

- Elçilik önünde çadır kuran 45 yaşındaki Nijeryalı Emmanuel: - "Nasıl bir tehlikeye neden olduğumuzu bilmiyorum. Bize karşı olan ve ülkeyi terk etmemizi isteyen 'ırkçı' kampanyanın nedenini anlayamıyorum."

Google Haberlere Abone ol
Tunus'taki göçmenler ülkelerine dönüyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçle "Tunus'un demografik yapısının değiştirilmesinin hedeflendiğini" söylemesinin ardından, ülkede başlayan "ırkçılık" tartışmaları üzerine yüzlerce Afrikalı göçmen, ülkelerine dönmek için başkent Tunus'taki büyükelçiliklere akın etti.

Afrika Birliğinin "ırkçılık" olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanı Said'in söz konusu açıklaması birçok ülke tarafından da kınanırken Tunus Cumhurbaşkanlığı "Said'in sözlerinin yanlış anlaşıldığını" duyurdu.

"Tunus, saygın bir Afrika ülkesidir ve bundan şeref duyuyoruz. Afrikalılar bizim kardeşimizdir. Tunus, Afrikalı kardeşlerinin maruz kaldığı insan kaçakçılığına tüm imkanlarıyla karşı koymuştur. Tunus, bu rezil olayla (insan kaçakçılığı) Afrikalıların kurban edilmesini kabul etmemiştir ve etmeyecektir. " ifadelerine yer verilen Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Said'in sözlerinin "ırkçılıkla ilişkisi olmadığı" anlatılmaya çalışıldı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Afrika ülkelerinden Tunus'a gelen öğrencilere oturum izni temini konusunda kolaylık sağlanacağı ve bir yıl oturum izni verileceği belirtilirken, Afrikalılara oturum izninin 3 aydan 6 aya çıkarılacağı ve ülkelerine dönmek isteyen Afrikalı göçmenlerin diplomatik temsilcilikleriyle irtibata geçmeleri halinde kolaylıklar sağlanacağı duyuruldu.

Tunus'un "yanlış anlaşıldık" açıklamalarına rağmen, Mali, Fildişi Sahili ve Gine'den "Tunus'ta yaşayan ve ülkesine dönmek isteyen vatandaşlarına kolaylık sağlayacakları" yönünde açıklamalar geldi.

- AFRİKA ÜLKELERİNİN BÜYÜKELÇİLİKLERİ ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Yaşanan "ırkçılık" tartışmalarının ortasından kalan yüzlerce Afrikalı düzensiz göçmen, ülkelerine dönmek için başkent Tunus'ta bulunan büyükelçiliklerine akın etti.

Büyükelçilikler önünde uzun kuyruklara neden olan Afrikalı düzensiz göçmenler elçiliklerin bulunduğu sokaklarda çadır kurarak günlerce süren sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.

- "ÜLKEYİ TERK ETMEMİZİ İSTEYEN 'IRKÇI' KAMPANYANIN NEDENİNİ ANLAYAMIYORUM"

Sahra Altı Afrika ülkeleri büyükelçiliklerinin yer aldığı Tunus'un Buheyra semtindeki sokağa çadır kuran 45 yaşındaki Nijeryalı Emmanuel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cezayir üzerinden Tunus'a 2 yıl önce geldim. Şimdiye kadar bir sorunum yoktu ama bugünlerde bizim durumumuzla ilgili bir belirsizlik var." dedi.

Yüzünü göstermek istemeyen ve soy ismini vermeyen Emmanuel, "Nasıl bir tehlikeye neden olduğumuzu bilmiyorum. Bize karşı olan ve ülkeyi terk etmemizi isteyen 'ırkçı' kampanyanın nedenini anlayamıyorum. Tunus Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına şaşırdık, tüm Tunusluların bu şekilde olumsuz düşündüğünü sanmıyorum." diye konuştu.

Emmanuel, sözlerini söyle sürdürdü:

"Olmayan oturum belgelerimizi göstermemizi istiyorlar. Çalıştığımız iş yerlerine kaçak işçi çalıştırdıkları gerekçesiyle ceza veriyorlar. Bu yüzden kimse bize iş vermek istemiyor. Biz sadece güvende olmak istiyoruz. Fiziksel şiddete maruz kalmadan yaşamak istiyoruz. Birçok gasp olayı yaşadık, elimizdeki parayı ve telefonları zorla alanlar oldu. Daha iyi bir yaşam için Tunus'tan ayrılma yollarını bulana kadar burada yaşamayı düşünüyordum."

- "GEÇEN HAFTA HAYATIMIZDAKİ HER ŞEY ALTÜST OLDU"

Büyükelçilik önünde bekleyen düzensiz göçmenlerden 20 yaşındaki Malili Menasio ise geçen haftaya kadar Tunus'ta 3 yıldır sorunsuz bir şekilde yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

"Eskiden normal bir şekilde çalışıyorduk, şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Ama geçen hafta hayatımızdaki her şey altüst oldu, kendimizi bir felaket ile karşı karşıya bulduk. Kötü muamele karşısında ne yapacağımızı şaşırdık."

- "GÜVENLİĞİMİZ İÇİN ÜLKEMİZE DÖNECEĞİZ YA DA AVRUPA ÜLKELERİNE GİTMEYE ÇALIŞACAĞIZ"

Tunus'ta Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmenlere yönelik "ırkçılık" suçlamalarını değerlendiren Menasio, "Her halkta iyi ve kötü insanlar var. Herkesi aynı kefeye koymak yanlış olur. Ama ırkçılık suçlamaları sosyal medyada anlatıldığı kadar abartılı bir durum değil. Ailelerimiz sosyal medyada yazılanları görünce ülkemize dönmemizi istiyor. Önümüzde çok seçenek yok, ya güvenliğimiz için kendi ülkemize döneceğiz ya da Avrupa ülkelerine gitmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı.

- "IRKÇILIĞA MARUZ KALMADIM AMA GÜVENLİKLE İLGİLİ PROBLEMLER VAR"

Libya üzerinden 3 ay önce Tunus'a gelen Çad vatandaşı Ebubekir Ahmed de yolcuğu sırasında resmi evraklarını kaybettiğini bu yüzden Tunus'ta düzensiz göçmenlere ilişkin yeni uygulamadan dolayı sıkıntı yaşadığını söyledi.

Yaşamını sürdürmek için çeşitli işlerde çalıştığını aktaran Ahmed, "Artık durum zorlaştı, sokaklarda yaşıyoruz. En kısa zamanda buradan ayrılmak için ülkemin büyükelçiliği ile irtibata geçtim. Size yalan söylemek istemiyorum, Tunuslular gerçekten iyi insanlar, hiç ırkçılığa maruz kalmadım. Ama güvenlikle ilgili problemler var. Ülkenin güneyinde Sfaks'ta çalışırken telefonum ve param gasbedildi. Sorun olmayacaksa Tunus'ta yaşayabilirim ama hedefim Avrupa’ya gitmek." diye konuştu.

- YÜZLERCE GÖÇMEN BİRKAÇ GÜN İÇERİSİNDE ÜLKEYİ TERK ETTİ

Tunus İçişleri Bakanlığı Sınır Güvenliği ve Yabancılar Genel Müdürü İmad ez-Zegumi, düzensiz göçmenlere ilişkin hafta başında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İçişleri Bakanlığı hiçbir yasa dışı göçmeni veya yasal ikameti olan yabancıları sınır dışı etmiyor. Şimdiye kadar kimseyi ülkeden zorla tahliye etmedik. Bazı Afrika ülkeleri, vatandaşlarının ülkelerine dönmeleri için çağrıda bulundu, gönüllü olarak bu kişilerin ülkelerine dönmelerine yardımcı oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta yasa dışı olarak yaklaşık 21 bin 500 Afrikalı düzensiz göçmenin yaşadığını belirten Zegumi, 5 bin 30'u öğrenci olmak üzere toplam 5 bin 396 Afrikalının ise yasal oturum belgeleriyle ülkede ikamet ettiğini kaydetti.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 300'ü Fildişi Sahili'nden, 192'si Gine'den, 135'i Mali'den olmak üzere son birkaç gün içerisinde yüzlerce Afrikalı düzensiz göçmen ülkesine döndü.

Her yıl binlerce Afrikalı düzensiz göçmen, daha iyi bir yaşam umuduyla deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmak için Tunus'a geliyor.

Uzun yıllar Tunus'ta göçmen mahallelerinde yaşayan Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin bir kısmı Avrupa'ya ulaşmayı başarırken bir kısmı ise denizde can veriyor.

Yorumlar